Djelimično ispunjeno

Očuvanje nacionalnog blaga BiH

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Obrazovanje

Ministarstvo kulture i sporta KS mora iznaći sredstva i zaustaviti propadanje nacionalnog blaga države Bosne i Hercegovine koja se čuva u pet institucija čiji status još uvijek nije riješen: Kinoteka BiH, Zemaljski muzej, Univerzitetska i nacionalna biblioteka, Historijski arhiv i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Početkom maja 2020. godine, ministar kulture i sporta u Vladi KS, Kenan Alikadić najavio je sistemsko rješavanje pitanja statusa šest kulturnih ustanova od državnog značaja.

Ministarstvo kulture i sporta će u narednom periodu izvršiti analizu budžeta navedenih ustanova te pripremiti prijedlog eventualnog rješenja koje će biti izrađeno po dva osnova. Prvi je fiskalna procjena troškova koji će omogućiti da ustanove otvore svoja vrata i adekvatno odgovore potrebama svih korisnik, a drugi se odnosi na privremeno rješavanja statusa ustanova koji se ogleda u mogućnosti da Skupština KS navedene ustanove proglasi od značaja za Kanton Sarajevo te njihovo finansiranje osigura u Budžetu KS do trajnog rješavanja njihovog statusa. Ovih šest ustanova u ovom statusu imaju 99 uposlenika i iz budžeta KS oni se na godišnjem nivou finansiraju u iznosu od 773.400 KM. Ukupni troškovi koji bi proizašli iz ovoga će biti poznati nakon detaljne analize struke.

Saopćenje, Vlada KS, 4. 5. 2020.

Sredinom maja 2020. godine, javnost je obaviještena da “direktorska plata ‘državnog’ muzeja iznosi 642,38 KM neto, uz napomenu da ona neće biti uplaćena do daljnjeg”. S tim u vezi, direktor Zemaljskog muzeja BiH, Mirsad Sijarić istakao je da se “finansiranje ove institucije i dalje vrši zahvaljujući vlastitim prihodima od realizacije projekata i posjeta”.

Nakon što je 27. maja 2020. godine posjetio Zemaljski muzej BiH, ministar Alikadić najavio je isplatu od oko 300 hiljada KM Zemaljskom muzeju čime će se omogućiti isplata jednog dijela plata uposlenika ove kulturne ustanove.

Javnosti je poznato da uposlenici muzeja imaju minimalne plate i da čak i te sramotno male plate ne dobijaju već mjesecima. Upravo je ovo razlog zbog kojeg sam insistirao da grant za Zemaljski muzej postane operativan odmah nakon usvajanja Rebalansa budžeta KS. Prva uplata muzeju bit će izvršena već naredne sedmice i to u iznosu od 300.000 KM. Na taj način ćemo omogućiti isplatu barem djela plata.

Kenan Alikadić, 27. 5. 2020.

Početkom juna 2020. godine ministar Alikadić je potpisao ugovor sa direktorom Zemaljskog muzeja BiH, Mirsadom Sijarićem čime je obezbijeđeno 300.000 KM za rad ove institucije. Iz Vlade KS istakli su da će “iznos biti u potpunosti isplaćen, a ne u ratama, što će omogućiti barem isplatu dijela neisplaćenih plata za uposlenike Zemaljskog muzeja BiH”.

Ugovor potpisan danas omogućava samo jedno trenutno i promptno djelovanje od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. U narednom periodu ćemo se posvetiti tome da uložimo maksimalne napore da u potpunosti riješimo finansiranje Zemaljskog muzeja BiH.

Kenan Alikadić, 2. juni 2020.

Dva dana kasnije javnost je obaviještena da je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo provelo analizu finansijskog stanja šest institucija kulture od državnog značaja: Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Umjetničke galerije BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteke BiH i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH. U obzir je uzet broj zaposlenih, broj potpisanih ugovora o djelu, iznos neophodan za isplatu plata, te sredstva koje pomenute ustanove dobijaju iz Budžeta KS.

Iz naše analize jasno se vidi da jedino Kanton Sarajevo vodi brigu o ustanovama koje bi po definiciji trebale biti predmet brige cijele države. Jedino mi imamo u našem budžetu osiguran novac za njihovo funkcionisanje. Dalje, jedino je Kanton Sarajevo ove godine raspisao javni poziv za podršku projektima kulture. Ići ćemo na to da svaka ustanova dobija proporcijonalno isti iznos, dakle da svaka uz pomoć KS može isplatiti isti broj plata svojim uposlenicima. Ove sedmice smo potpisali ugovor sa Zemaljskim muzejom, tokom juna ugovori će biti potpisani sa svim ostalim ustanovama. Ministarstvo će tražiti načine da se bh. kulturnim ustanovama obezbijedi dovoljno sredstava. „Potrebno je naći sistemsko rješenje, izvore prihoda koje će omogućiti njihov neometan rad. Kultura u BiH ne smije ovisiti o nečijoj dobroj volji. Insistirat ću na tome da se i druge institucije i drugi nivou vlasti uključe u riješavanje ovog problema.

Kenan Alikadić, 4. juni 2020.

Sredinom juna 2020. godine potpisani su ugovori sa pet ustanova iz oblasti kulture – Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteka BiH i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH. Ministar Alikadić najavio je kako će uskoro ove ustanove dobiti upravne i nadzorne odbore koji će prekontrolisati njihovo poslovanje u proteklih pet godina kako bi Ministarstvo kulture i sprota KS dobilo “jasnu sliku o svemu onome što ovim ustanovama predstavlja problem, a sve s ciljem trajnog rješavanja njihovog finansiranja”.

Ova finansijska sredstva će im olakšati rad, a u narednom periodu ćemo krenuti rješavati problem njihovog finansiranja. Postoje naznake da to bude iz Budžeta Kantona Sarajevo, ali ta procedura je obimna i zahtijeva posebne mjere koje ćemo morati napraviti.

Saopćenje, Vlada KS, 12. 6. 2020.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!