Započeto

Obnova kulturno-historijskih spomenika

Opštine: Ilidža

Napravit ćemo posebne ture vezane za različite periode naše historije, uz obnovu kulturno-historijskih spomenika.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

U maju 2021. godine uređeno je spomen-obilježje poginulim borcima i civilima Općine Ilidža, a kako je prenio portal Raport, “na inicijativu načelnika Općine Ilidža”.

Prema Izvještaju o izvršenju budžeta Općine Ilidža za 2021. godinu, za projekat sanacije elektrorasvjete Centralnog spomen-obilježja Ilidža u navedenoj godini izdvojeno je 2.691 KM.

Godišnjica osnivanja Drugog motorizovanog bataljona Četvrte viteške motorizovane brigade obilježena je 16.5.2023. godine otkrivanjem novoizgrađenog spomen-obilježja na Stojčevcu za 67 poginulih boraca.  

Kako je javnost putem zvanične stranice Općine Ilidža obaviještena, 23.10.2023. godine završena je obnova Velikog parka, te je on svečano otvoren. U ovom parku nalazi se Spomen-kosturnica borcima Narodnooslobodilačke borbe, a koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. 

Kada je u pitanju obnova Stare željezničke stanice, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Redžo Lemezan (Naša stranka) početkom jula 2021. godine izjavio je da je jedna od najbitnijih stvari u ovom mandatu rješenje statusa Stare željezničke stanice te potvrdio da su započele aktivnosti na obnovi ovog nacionalnog spomenika.

S tim u vezi, Općinsko vijeće Ilidža je na sjednici 22. decembra 2022. godine usvojilo Prijedlog odluke o davanju saglasnosti općinskom načelniku za zaključenje ugovora o kupovini nekretnina u svrhu obnove i rehabilitacije zgrade Stare zeljezničke stanice Ilidža u cilju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, kako bi se pristupilo rekonstrukciji.

Ovim ugovorima je ovlašten općinski načelnik da za nekretninu u vlasništvu Elvire Selmanović isplati 85.113 KM, odnosno 81.060 KM za nekretninu u vlasništvu Vere Pobrić. Navedene ugovore načelnik Muzur potpisao je nekoliko dana kasnije, čime je, kako je istakao, “napravljen važan korak u rekonstrukciji ovog historijski itekako značajnog objekta za Ilidžu”.

Na sjednici Općinskog vijeća Ilidža 22.11.2023. godine usvojena je Odluka o davanju saglasnosti općinskom načelniku za zaključenje ugovora o kupovini nekretnine (Poslovni prostor broj 22, ulica Emira Bogunića Čarlija broj 34, u prizemlju, ukupne površine 65,44 m2) u svrhu obnove i rehabilitacije historijske građevine – zgrade Stare željezničke stanice Ilidža. 

Na kraju treće godine mandata, iz Općine Ilidža za Istinomjer su istakli da je u izradi projektni prijedlog za rekonstrukciju Stare željeznicčke stanice, te da je ostvarena suradnja sa arheolozima, muzejima i pripremljen plan za narednu godinu, kako bi što bolje ispromovirali kulturno-historijsku bastinu vezanu za Ilidžu. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!