Ispunjeno manjim dijelom

Novi Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Socijalna politika

Donošenje novoga Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Kantona Sarajevo kojim ćemo između ostalog riješiti pitanja: rada i finansiranja organizacija i reprezentativnih organizacija osoba sa invaliditetom i rad i finansiranje organizacija i reprezentativnih organizacija civilnih žrtava rata, osigurati zdravstvenu zaštitu svoj djeci do 18 godina i svim osobama starijim od 65 godina života, pod uslovom da nisu zdravstveno osigurani po drugom osnovu, definisati pojmove beskućnika, samohranog roditelja, socijalnih programa, mogučnost povećanja naknade za nezaposlene porodilje.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Krajem maja 2020. godine upriličen je sastanak o statusu i ostvarenju većih prava civilnih žrtava rata. Sastanku, ovim povodom, prisustvovali su premijer KS Mario Nenadić, ministrice rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS te pravde i uprave KS Jasna Agić i Mersa Kustura, te predsjednica i sekretar UCŽR KS Senida Karović i Muzafer Teskeredžić.

Nenadić je ovom prilikom istakao je da je neophodna izmjena federalnog zakona o zaštiti civilnih žrtava rata., koji je trenutno ‘u nacrtu’, te da Kanton Sarajevo preuzima obavezu da urgira kod nadležnih federalnih institucija, radi ubrzanja procedure donošenja ovog zakona.

Svih 4085 osoba ostvaruju pravo na invalidninu, dok im određena dopunska prava nisu riješena, kao što su pravo na ortopedska pomagala, na banjsko liječenje i dr. U Kantonu Sarajevo živi veći broj osoba sa statusom civilnih žrtava rata nego u svim drugim kantonima FBiH zajedno i zbog toga smo posebno usmjerili pažnju na značaj donošenja kvalitetnog sistemskog rješenja za ovu populaciju na Federalnom nivou.

Mario Nenadić, 29. maj 2020.

Tada je razgovarano i o potrebi sistemskog uređenja finansiranja udruženja koja okupljaju ovu populaciju u KS-u. Kako je dogovoreno, Vlada KS i Unija CŽR KS zajedno sa drugim nadležnim institucijama i udruženjima nastavit će raditi na unapređenju položaja civilnih žrtava rata.

Posljednje izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom KS utvrđene su 2018. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!