Ispunjeno manjim dijelom

Novi programi prekvalifikacije i dokvalifikacije i projekata cjeloživotnog učenja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Obrazovanje

Pokretanje novih programa prekvalifikacije i dokvalifikacije i projekata cjeloživotnog učenja.

Izvor: Ekspoze premijera Kantona Sarajevo Edina Forte

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović sastao se u februaru sa ambasadoricom Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic. Na sastanku su razmatrane mogućnosti organizacije zajedničkih aktivnosti po pitanju prekvalifikacije i školovanja za određena zanimanja boračke populacije, posebno jer je riječ o kategorijama koje se teško zapošljavaju.

U aprilu 2021. godine Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo pokrenulo je aktivnosti za zapošljavanja najmanje 50 nezaposlenih pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica, a koji se prijavljeni na evidenciji Službe za zapošljavanja KS. Zbog toga je u dnevnim novinama, kao i na njegovoj službenoj stranici, objavljen Javni poziv za sufinansiranje poslodavaca sa područja Kantona Sarajevo sa zadatkom za provođenje Programa obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije ili zapošljavanjem već kvalifikovanih kadrova.

Realizacija spomenutog Programa ima za cilj da, shodno mogućnostima, da doprinos za prevazilaženje novonastalih uslova otežanog funkcionisanja privrede usljed pandemije koronavirusa, posebno u segmentu koji se odnosi na oblast boračke populacije, kao najzaslužnije kategorije građana za odbranu naše domovine.

Omer Osmanović, 8.4.2021.

U martu 2022. godine Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je programe mjera za poticaj zapošljavanja braniteljske populacije, te sufinansiranje održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama na području KS za 2022. godinu. Kako su saopćili, programe je izradilo Ministarstvo za boračka pitanja KS, radi podrške stručnom osposobljavanju pripadnika boračke populacije za tržište rada kao i njihovog zapošljavanja, te održivosti boračkih zadruga.

Za poticaj zapošljavanja pripadnika braniteljske populacije u Budžetu za ovu godinu planirano je 400.000 KM. Programom je predviđena obuka, dokvalifikacija, prekvalifikacija ili zapošljavanje već kvalifikovanih kadrova iz reda braniteljske populacije, koji su evidentirani kao nezaposlene osobe kod Službe za zapošljavanje. Kako je istakao resorni ministar Omer Osmanović, planirano je zapošljavanje najmanje 50 pripadnika branilačke populacije kroz ovaj program.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović potpisao je danas ugovore po Javnom pozivu za sufinansiranje poslodavaca s ciljem obuke, prekvalifikacije, dokvalifikacije ili zapošljavanja već kvalifikovanih kadrova evidentiranih kod Službe za zapošljavanje KS. U okviru ovogodišnjeg programa za zapošljavanje braniteljske populacije prijavila su se 62 poslodavca, od kojih su 44 zadovoljila uslove Javnog poziva. Ministarstvo će ove godine odobriti sredstva za zapošljavanje 51 novozaposlenog iz reda ove populacije, na period od šest mjeseci. Vrijednost projekta je oko 400.000 KM, a prema jednom novouposlenom bit će izdvojeno oko 8.000 KM. Prema riječima ministra Osmanovića, lani se ovaj projekt pokazao veoma uspješnim, jer je 80 posto novozaposlenih ostalo raditi u firmama koje su sufinansirane, te su se u Ministarstvu odlučili da program sprovedu i ove godine.

Saopćenje Vlade KS, 30.5.2022.

U julu 2022. godine je utvrđen prijedlog zakona o visokom obrazovanju KS, a ovaj zakon prepoznaje i certificirane programe cjeloživotnog učenja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!