Zaustavljeno

Neradna nedjelja

Opštine: Banja Luka

Glasaj za neradnu nedjelju – Dok političari spavaju, narod nedjeljom radi, a stvari bi trebale biti obrnute. Upamtio sam riječi jedne žene koja radi kao trgovac u jednom marketu i to skoro pa svaku nedjelju. Požalila mi se kako bi njoj i svim njenim radnim kolegama mnogo značilo kada bi nedjelju imali kao slobodan dan za svoju djecu, porodicu i odmor. Dugo sam o tome razmišljao i od toga dana svaki dan sam sretao sve više i više naših građana koji su mi to govorili. Sa svojim timom nakon mnogo razgovora, analiza i sagledavanja istog tog pitanja u drugim zemljama, donijeli smo jedinu ispravnu odluku, a to je da će našom pobjedom nedjelja biti neradan dan za naše trgovce. Napravili smo detaljnu analizu sa jasnim pitanjem: Da li će ova odluka imati posljedice po ekonomiju grada, te smo došli do zaključka da će biti upravo suprotno: Produktivnost radnika će biti veća, a potrošnja ista.

Izvor: Draško Stanivuković - Nova Banja Luka

Na petoj sjednici Skupštine Grada Banja Luka, održanoj 13. jula 2021. godine, gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je da bi “odluka o neradnoj nedjelji trebala da bude spremna u oktobru i da se tada nađe na Skupštini Grada Banja Luka”, dok je tokom ljeta trebala biti pripremljena studija o efektima neradne nedjelje. U nastavku obraćanja, naveo je i da bi nakon usvajanja odluke radno vrijeme trebalo biti skraćeno do 13-14 časova u periodu od pola godine, što bi predstavljalo tranzicioni period, nakon kojeg bi na snagu stupila odluka o potpunoj zabrani rada trgovcima nedjeljom.

U odgovoru na upit iz Gradske uprave Banja Luka, krajem 2021. godine naveli su da je tokom čitave godine nova gradska administracija radila na “prikupljanju mišljenja, razgovara sa privrednicima, kao i sa mnogim stručnjacima iz oblasti privrede”, te da je gradonačelnik Banja Luke pripremio odluku o neradoj nedjelji koja bi pred odbornicima trebalo da se nađe “na sjednici do kraja godine”.

U aprilu 2022. godine, Stanivuković je poručio da će u narednom mjesecu u proceduru biti upućena odluka o neradnoj nedjelji.

Na sjednici skupštinskog kolegijuma 3.6.2022. godine, sa predloženog dnevnog reda 15. sjednice Skupštine Grada Banja Luka, kolegijum je skinuo skoro sve tačke, među kojima i odluke o uvođenju neradne nedjelje i rebalans budžeta Grada.

Slično se ponovilo i u februaru 2023. godine, a početkom maja iste godine Stanivuković je istakao da je “i dalje jedan od osnovnih ciljeva gradske administracije poboljšanje položaja svih radnika u Banjoj Luci, te da se neradna nedjelja, koja je više puta obarana na kolegijumima Skupštine Grada – i dalje nameće kao imperativ”.

Od neradne nedjelje nećemo odustajati, nismo odustajali ni prethodnih godina. Iako nismo naišli na podršku kada je riječ o ovome, mi principijelno nastavljamo borbu za neradnu nedjelju za sve radnike.

Draško Stanivuković, 1.5.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!