Započeto

Neradna nedjelja

Opštine: Banja Luka

Glasaj za neradnu nedjelju – Dok političari spavaju, narod nedjeljom radi, a stvari bi trebale biti obrnute. Upamtio sam riječi jedne žene koja radi kao trgovac u jednom marketu i to skoro pa svaku nedjelju. Požalila mi se kako bi njoj i svim njenim radnim kolegama mnogo značilo kada bi nedjelju imali kao slobodan dan za svoju djecu, porodicu i odmor. Dugo sam o tome razmišljao i od toga dana svaki dan sam sretao sve više i više naših građana koji su mi to govorili. Sa svojim timom nakon mnogo razgovora, analiza i sagledavanja istog tog pitanja u drugim zemljama, donijeli smo jedinu ispravnu odluku, a to je da će našom pobjedom nedjelja biti neradan dan za naše trgovce. Napravili smo detaljnu analizu sa jasnim pitanjem: Da li će ova odluka imati posljedice po ekonomiju grada, te smo došli do zaključka da će biti upravo suprotno: Produktivnost radnika će biti veća, a potrošnja ista.

Obrazloženje

Tokom prve godine zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Draško Stanivuković - Nova Banja Luka

Na petoj sjednici Skupštine Grada Banja Luka, održanoj 13. jula 2021. godine, gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je kada bi stanovnici/ce ovog grada mogli očekivati uvođenje tzv. neradne nedjelje, što podrazumijeva slobodan dan za radnike/ce u trgovinama na području Banje Luke, a čime bi i Stanivukovićevo predizborno obećanje o uvođenju neradne nedjelje bilo ispunjeno.

FOTO: A. Čavić
FOTO: A. Čavić

Stanivuković je na spomenutoj sjednici gradske skupštine najavio da bi “odluka o neradnoj nedjelji trebala da bude spremna u oktobru i da se tada nađe na Skupštini Grada Banja Luka”, a tokom ljeta pripremat će se studija o efektima neradne nedjelje koja bi trebalo da bude završena do kraja septembra. U nastavku obraćanja, naveo je i da bi nakon usvajanja odluke radno vrijeme trebalo biti skraćeno do 13-14 časova u periodu od pola godine, što bi predstavljalo tranzicioni period, nakon kojeg bi na snagu stupila odluka o potpunoj zabrani rada trgovcima nedjeljom.

Pripremamo studiju tokom ljeta o efektima neradne nedelje. Vjerujemo da to možemo završiti do kraja septembra. U oktobru bi bio prijedlog. Prema ovim informacijama što do sada imamo, na bazi do sada prikupljenih podataka, ideja je da od oktobra narednih pola godine najvjerovatnije radno vrijeme bude nedeljom do 13-14 časova okvirno. Želimo jedan prelazni period i nakon pola godine stupa na snagu potpuna neradna nedelja za trgovine, tržne centre i taj dio da kažem poslovnog sektora. I to smo u više navrata govorili, evo možda sada najjasnije – dakle, do kraja septembra očekujemo da dobijemo što egzaktnije podatke kako će to uticati na određeni poslovni ambijent. Mislimo da nikakvog efekta neće imati u periodu od pola godine do godinu dana, prosto iz jedne posude prelit će se u drugu posudu. U kratkom roku može – dakle, septembar, oktobar donosimo takvu vrstu odluke. Pola godine hoćemo da ne bude odjednom, nego da ima jedan tranzicioni period da se prilagodi što znači da je naredne godine od proljeća na snazi potpuna naredna nedelja u onom obliku kako smo se mi zalagali, proklamovali, govorili ljudima.

Draško Stanivuković, 13. 7. 2021.

U odgovoru na upit iz Gradske uprave Banja Luka naveli su sljedeće:

Tokom čitave godine nova gradska administracija je radila na prikupljanju mišljenja, orazgovara sa privrednicima, kao i sa mnogim stručnjacima iz oblasti privrede. Gradonačelnik Banjaluke pripremio je odluku o neradoj nedjelji koja bi pred odbornicima trebalo da se nađe na sjednici do kraja godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!