Započeto

Nastavak realizacije projekta HE Buk Bijela

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Na predizbornoj tribini u Foči 5.9.2022. godine Milorad Dodik najavio je nastavak ulaganja u, između ostalog, i realizaciju projekta HE Buk Bijela.

“Uložit ćemo ovdje u Foču. Po onome što sam ja mogao sad da saberem, samo u ovim godinama koje dolaze to je preko milijardu maraka. Buk Bijela, Paunci, Foča..”

Nastavak ulaganja u ovaj projekat najavila je i 21.9.2022. godine Željka Cvijanović:

“… S druge strane, gradimo i nove energetske potencijale. Evo sad je priča, ovih sedmica i mjeseci, ili možda čak i godinu dana i više, jeste vezana za Buk Bijelu. To je veliki projekat, mogao je da bude i veći, ali je Crna Gora izašla iz tog projekta, ostali smo mi i Srbija koji ga realizujemo sada, koji će podrazumijevati potpunu energetsku sigurnost ili stabilnost za 100.000 domaćinstava. To je novi resurs koji dobijamo u okviru našeg energetskog potencijala. Tako da smatram da smo tu u prednosti.”

Izvor: Milorad Dodik (Predizborna tribina Foča, 5.9.2022.) i Željka Cvijanović (Telering, 21.9.2022.)

Podsjećamo da je Istinomjer obećanje o izgradnji HE Buk Bijela pratio i u mandatu 2018-2022 i dostupno je na ovom linku.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković 17.5.2021. godine položili su kod Foče kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini. 

U februaru 2023. godine, nakon sastanka predsjednika RS Milorada Dodika i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, saopćeno je kako je dogovoren “sastanak pravnih timova koji bi se bavili pitanjem eventualne izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drina”.    

Tokom februara 2023. Vlada RS je usvojila Prijedlog Programa javnih investicija Republike Srpske za period 2023-2025. godina, a najveća ulaganja planirana su u oblasti energije, a tada je saopćeno da je za projekat izgradnje HE Buk Bijela planirano 450 miliona KM.

Iz programa Javnih investicija za 2023. godinu do sredine marta Odlukama Vlade Republike Srpske za projekte je izdvojeno 65.7 miliona KM, no još uvijek se čeka na odluku o sredstvima za HE Buk Bijela.

Ministrica finansija RS Zora Vidović izjavila je za RTRS 29.3.2023. godine da su započete aktivnosti na realizaciji projekta izgradnja HE Buk Bijela, gdje se rade određeni pripremni radovi” te da će “taj posao sasvim sigurno početi u ovoj godini”.

Prema pisanju portala Capital.ba, kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju HE “Buk Bijela” zatražile su dodatne garancije od Vlade RS kako bi potpisale ugovor za ovaj projekat, a kao razlog su naveli sporove koji se o ovoj hidroelektrani vode pred Ustavnim sudom BiH i UNESCO-om. Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić je ovaj potez kineskih firmi ocijenio nekorektnim, a predsjednik Upravnog odbora preduzeća „HES Gornja Drina“ Milan Baštinac rekao je za Capital.ba da je izbor najpovoljnijeg ponuđača prolongiran do proljeća.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!