Započeto

Hidroelektrana Buk bijela

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

“Nastavljamo i razgovor sa zainteresovanim parnerima koji žele da grade novu termoelektranu. Pokrenućemo i nove razgovore za kompanijama koje su ranije bile zainteresovane da izgrade cementaru u Gacku, koja bi, prije svega, koristila za izgradnju hidroelektrane ‘Buk bijela’ i drugih energetskih objekata u gornjem toku rijeke Drine”, naveo je predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić na predizbornom skupu u Gacku.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlada RS je radila na provođenju aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: socijalisti.ba

Prema izvještaju 10. zajedničke sjednice Vlade RS i Vlade Srbije, održane 28.2.2019. godine, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, izjavio je: „Za manje od mjesec dana održali smo dvije sjednice Komiteta za energetiku Republike Srpske i Srbije i evo, danas smo usaglasili da projektima `Foča` i `Paunci` pridružimo i `Buk Bijelu`, te da na taj način zaokružimo gornji tok Drine.“

Međutim, ekološka dozvola izdana 2018. godine za gradnju hidroelektrane Buk Bijela je poništena u maju 2019. godine od strane Okružnog suda u Bajnaluci, te je u toku ponovni proces pribavljanja dozvola za gradnju. 

Istinomjer se temom kašnjenja raspisivanja tendera za izgradnju ovog energetskog objekta bavio i u julu 2019. godine, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Prema studiji izvodljivosti projekta, hidroelektrana Buk Bijela ima procijenjenu godišnju proizvodnju procijenjenu na 332,30 GWh. Procjena troškova projekta se kreće oko 185 miliona eura. U augustu 2018. osnovano je preduzeće „Hidroelektrana Buk Bijela“, u većinskom vlasnitštvu „Hidroelektrane na Drini“, koji su u konzorciju sa „Elektroprivredom RS“ u udjelu 80:20 pri osnivačkom kapitalu. 

Tada je najavljeno da su u „toku su aktivnosti po pitanju provođenja tenderske dokumentacije za projektovanje, izgradnju i obezbjeđenje finansijskih sredstava putem kredita koje provodi Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva“.


U junu 2020. godine obnovljena je okolišna dozvola za gradnju HE Buk Bijela, dok je u oktobru projekat dobio zeleno svjetlo Konkurencijskog vijeća BiH. Početak izgradnje planiran je za 2021. godinu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!