Djelimično ispunjeno

Nastavak projekta Uklanjanje arhitektonskih barijera za nepokretne i teško pokretne osobe

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Socijalna politika

Nastavak projekta Uklanjanje arhitektonskih barijera za nepokretne i teško pokretne osobe kako bi im se omogućilo da mogu samostalno ulaziti, kretati se i raditi u ustanovama i institucijama

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi obećanja su djelimično ispunjeni.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, 15. oktobra 2020. godine upriličeno je svečano otvaranje koridora za slijepa i slabovidna lica ispred prostorija Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

Ministarstvo saobraćaja KS finansiralo je i okončalo projekt taktilnih površina i zvučne saobraćajne signalizacije za slijepe i slabovidne osobe na užem lokalitetu naselja Skenderija. Vrijednost projekta, kako je saopćeno, iznosi 240.000 KM.

Projektom je obuhvaćeno 12 ključnih tačaka na ovom području, obuhvaćene su sve semaforizirane raskrsnice i pješački prelazi, kao i autobuska, trolejbuska i tramvajska stanica.
Time je slijepim i slabovidnim osobama omogućeno korištenje javnog gradskog prijevoza, samostalno kretanje i obavljanje svakodnevnih poslova, ali i olakšalo kretanje do njihovog doma koji se nalazi u Ulici Podgaj.

Ministarstvo za socijalna pitanja KS, Saopćenje, 15. 10. 2020.

Direktor Udruženja slijepih KS Fikret Zuko rekao je da se radi o jednom od najvažnijih projekata u BiH koji su dugo zagovarali i koji će dprinijeti samostalnijim životima slijepih i sabovidnih osoba u KS.

Ovom prilikom, premijer Mario Nenadić naglasio je da se radi o vrlo važnom infrastrukturnom projektu za građane koji spadaju u kategoriju slijepih i slabovidnih osoba.

Izuzetna nam je čast što je u našem mandatu došlo do realizacije projekta koji olakšava život i kretanje slijepim i slabovidnim osobama do važnih institucija, njihovih radnih mjesta ili mjesta gdje se okupljaju. Najavljujem da ćemo do kraja godine nastaviti i pripremiti produžetak ovog projekta, odnosno određenih koridora koji će spojiti postojeću infrastukturu sa nekim drugim važnim dijelovima kako institucija u KS-u, tako i važnih komunalnih i drugih objekata za život građana KS.

Mario Nenadić, 15. 10. 2020.

Ministar saobraćaja Adi Kalem je napomenuo da je resorno Ministarstvo uradilo i projekt semaforizacije pješačkog prelaza na Skenderiji koji povezuje ulice Skenderija i Hamdije Kreševljakovića.

Plan je da iduće godine zajedno sa Općinom Novo Sarajevo krenemo u realizaciju postavljanja zvučne signalizacije i taktilnih traka na još 15 raskrsnica. Radi se o projektu koji je bio planiran da se uradi u ovoj godini, no zbog pandemije koronavirusa ovaj dio posla ostavili smo za narednu godinu.

Adi Kalem, 15. 10. 2020.

Također, Ministarstvo saobraćaja je u proteklom periodu u saradnji sa općinama Novo Sarajevo i Novi Grad ugradilo taktilne ploče i zvučnu saobraćajnu signalizaciju na raskrsnicama: Hamdije Čemerlića – Zmaja od Bosne, Pofalići, Zmaja od Bosne – Topal Osman paše – Ložionička, Socijalno, Raskrsnica Ulica Zmaja od Bosne – Azize Šaćirbegović -Malta i X Transverzala – Ante Babića, naselje Nedžarići.

Podsjećamo, Vlada KS ranije je sa UNDP potpisala sporazum o realizaciji projekta uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe s poteškoćama u kretanju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!