Neispunjeno

Načelnici zdravstvenih ustanova

Partije: NDP | Oblasti: Zdravstvo

Smjenićemo sve načelnike zdravstvenih ustanova koje posluju sa gubitkom, a zadržati sve koji svoj posao obavljaju stručno i profesionalno.

Izvor: Program NDP- Plan za bolju Srpsku

​U Republici Srpskoj ukupno ima 54 zdravstvenih ustanove, odnosno domova zdravlja.

Prema Revizorskim izvješajima više od pola zdravstvenih ustanova ima ogromna dugovanja i poteškoće u poslovanju. Vlada RS do sada nije provodila aktivnosti na realizaciji datog obećanja u smislu da nije bilo iniciranja smjene rukovodstva niti upravnih i nadzornih odbora zdravstvenih ustanova koje negativno posluju.

Uvidom u do sada održane sjednice, Vlade Republike Srpske jedino je na svojoj 1. sjednici  održanoj 27.12.2018. godine donijela je Rješenje o razrješenju Goran Todorovića, dužnosti direktora JZU Bolnice „Srbija” Istočno Sarajevo, i to “na lični zahtjev, te donijela Rješenje o imenovanju Nebojše Šešlije, za vršioca dužnosti direktora JZU Bolnice „Srbija” Istočno Sarajevo, na period do 60 dana”.

Direktor Doma zdravlja u Bijeljini, Duško Milovanović smijenjen je u julu 2020. godine zbog propusta koji su se odnosili na mjere za suzbijanje pandemije COVID-19.

Nakon izlaska DNS iz koalicije na republičkom nivou, započeo je proces smjene kadrova DNS a što je za posljedicu imalo i smjenu pojedinih direktora zdravstvenih ustanova.

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske energično izražava oštar protest povodom neosnovanesmjene Milice Lovrić, direktora JZU Bolnice „SVETI VRAČEVI“ u Bijeljini i Duško Milovanovića, direktora JZUDoma zdravlja u Bijeljini. Ove smjene, kao i okolnosti pod kojima su one sprovedene potpuno jasno dokazujukako i na koji način se imenuju i smjenjuju direktori javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, što jemodel ponašanja na koji vladajući političari, pozivajući se na navodnu brigu o građanima koji su ugroženiopasnim virusom, naročito drsko i bahato gospodare značajnim zdravstvstvenim resursima Republike Srpske,iako su potpuno svjesni kakve posledice ovakvog nezkonitog djelovanja mogu nastupiti ili su već nastupile zagrađane, pacijente i zaposlene radnike u javnim zdravstvenim ustanovama.Za Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske je potpuno jasno da nema pravo, a i ne želi da sebavi imenovanjem direktora javnih zdravstvenih ustanova, ali kao sindikat ima pravo da traži i zahtjeva odosnivača javnih zdravstvenih ustanova da na funkcije direktora moraju imenovati stručne, kvalifikovane iugledne zdravstvene profesionalce i to na način da se omogući javna konkurencija koju propisuje UstavRepublike Srpske i zakonski propisi.

Strukovni sindikat doktora medicine radnika RS, Saopćenje za javnost, 14.07.2020.

Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj 9. decembra 2020. godine razriješila dužnosti v.d. direktora Opšte bolnice Trebinje Ljubicu Miljanović na njen lični zahtjev, a na tu poziciju na period od 60 dana imenovan je Nedeljko Lambeta.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!