Djelimično ispunjeno

Nabavka novih vozila javnog prevoza

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Ekonomija

Nekoliko mjera iz Ekspozea Marija Nenadića odnosilo se na nabavku novih vozila javnog gradskog prevoza:

“Nabavka novih autobusa i minibusa iz budžetskih sredstava. Nabavka novih autobusa sa smanjenom emisijom gasova (elektropogon, plin).”

“Za buduće potrebe komunalnih preduzeća vršiti nabavku vozila sa pogonom na komprimirani prirodni gas (CNG), primarno u cilju smanjenja zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, kao i smanjenja troškova goriva za pogon motornih vozila u komunalnim preduzećima.”

“Stabilan i funkcionalan minibuski saobraćaj u padinskim dijelovima i prigradskim Općinama KS. Nabavka novih mobilnih kapaciteta.”

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi obećanja su djelimično ispunjeni.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

U Rebalansu Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu predviđena je stavka u iznosu 816.684 KM koja se odnosi na nabavku i remont autobusa, trolejbusa i minibusa za JGPP. Za 2020. godinu također je planiran i nastavak projekta obnove voznog parka za javni prevoz putnika (II faza) u iznosu od 17.802.470,00 KM, od kojih je  planirano izdvajanje 17.602.470,00 KM kreditnih sredstava, te 200.000 KM iz Budžeta KS.

Krajem juna objavljen je pretkvalifikacioni poziv za nabavku 15 novih tramvaja nakon što je 28. maja 2020. godine objavljena tzv. opća obavijest o nabavci tramvaja. Nabavka pomenutih tramvaja finansira se putem kredita od EBRD-a i EIB, a procijenjena vrijednost nabavke iznosi oko 30 miliona eura. U junu je raspisan i međunarodni tender za obnovu tramvajske pruge od Marin Dvora do Ilidže, što će zajedno sa nabavkom novih tramvaja “povećati učinkovitost tramvajskog saobraćaja, brzinu usluga i smanjiti intenzitet održavanja”.

Nedugo zatim, 25. juna 2020. godine preduzeće GRAS dobilo je devet potpuno novih minibusa koji će biti iskorišteni kako bi se unaprijedio saobraćaj u padinskim dijelovima grada. U saopćenju se navodi da su minibusi koštali 1,5 milion KM od čega je UNDP donirao 100.000 KM, a ostalo su sredstva budžeta Vlade KS. Pomenuti minibusi bi “kroz narednih desetak dana trebali biti registrovani i pušteni u saobraćaj”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!