Započeto

Modernizacija stadiona Koševo

Opštine: Centar Sarajevo

Modernizacija stadiona Koševo.

Obrazloženje

Iako su provođene određene aktivnosti koje su trebale dovesti do modernizacije stadiona „Asim Ferhatović Hase“, one su u protekloj godini bile obustavljene, što je dovelo do toga da FK Sarajevo, koje inače igra na ovom stadionu, svoje evropske utakmice u 2019. godini igra na drugim stadionima. Ipak, početkom decembra 2019. godine Općina Centar i Nogometni savez Bosne i Hercegovine, potpisali su sporazum o radovima na rekonstrukciji stadiona u cilju poboljšanja stadionske infrastrukture.

Izvor: Projekti i programski ciljevi Nedžada Ajnadžića

Druga faza modernizacije stadiona “Asim Ferhatović Hase”, koja je trebala rezultirati ispunjavanjm kriterija koje propisuju FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica, nije realizovana u skladu sa najavom općinskih vlasti, što je dovelo do toga da FK Sarajevo, koje inače igra na ovom stadionu, svoje evropske utakmice u 2019. godini igra na drugim stadionima. Više o tome pročitajte u tekstu koji je u julu 2019. godine objavio Istinomjer.

Ipak, početkom decembra 2019. godine načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić, potpisali su sporazum o radovima na rekonstrukciji stadiona „Asim Ferhatović Hase“ u cilju poboljšanja stadionske infrastrukture.

Kako je navedeno u saopštenju nakon potpisivanja ugovora, “u skladu sa zahtjevima i instrukcijama UEFA-e na stadionu je potrebno instalirati opremu za elektronsku kontrolu pristupa ulazima, servere za štampu i kontrolu karata, te izvršiti montažu mehaničkih brojača za prolaz, te brojanje karata i posjetilaca na svim ulazima na stadion”.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je Odlukom izvršnog odbora iz UEFA fonda Lige nacija, za modernizaciju stadiona obezbijedio 100.000 eura, dok je Općina Centar rebalansom budžeta za 2019. godinu obezbijedila 200.000 maraka.

S obzirom na to, obećanje o modernizaciji stadiona “Asim Ferhatović Hase” koje je u trećoj godini mandata načelnika Ajnadžića ocijenjeno kao zaustavljeno, Istinomjer će nakon potpisivanja sporazum o radovima na rekonstrukciji stadiona ocijeniti kao započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!