Započeto

Modernizacija Oružanih snaga BiH

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Pravna država

Modernizacija i širenje kapaciteta tehničkih sredstava kojima raspolažu Oružane snage BiH, u skladu s važećim sporazumima i aktuelnim iskustvima oružanih snaga u modernom ratovanju.

Obrazloženje

Tokom dvije godine mandata 2022-2026, Vijeće ministara BiH provodilo je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Vijeća ministara BiH koje je imenovano 25.1.2023. godine poduzelo je određene aktivnosti u cilju modernizacije OS BiH kao što je odluka o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za MO i OS BiH te о finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira vojno-evidencijske specijalnosti zrakoplovstvo.


Kada je u pitanju Ministarstvo odbrane BiH, unutar kojeg funkcionišu Oružane snage BiH, njegov je budžet 2023. u odnosu na 2022. godinu uvećan za 28%, sa 306.675.000 na 392.259.000 KM

Međutim, skoro tri četvrtine planiranog uvećanja odnosi se na plate i naknade uposlenika/ca. Na ovu stavku otpada čak 62.079.000 KM od ukupnog uvećanja Ministarstva odbrane od 81.361.000 KM. 

Za stavku “Nabavka opreme” Oružanih snaga BiH izdvojeno je svega 1,5% ukupnog budžeta Ministarstva odbrane.


VM BiH je na 6.redovnoj sjednici PD PSBiH održanoj 19.4.2023. godine podnijelo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH koji je sadržavao značajne izmjene s ciljem modernizacije i poboljšanja uslova rada u službi u Oružanim snagama BiH.

Ministarstvo odbrane dostavilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH Parlamentarnoj skupštini BiH. Zakon se trebao razmatrati po skraćenoj proceduri na 6. redovnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH 19.4.2023. godine, no sjednica je prekinuta. Na nastavku sjednice održanom 24.5.2023. godine poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Zajedničke komisije o predloženom zakonu, te je vraćen Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH da ga ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.


Na sjednici VM BiH održanoj u maju 2023. godine podržano je nekoliko projekata MO i OS BiH. Naime, Vijeće ministara BiH donijelo je dvije odluke, i to o izmjenama i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine te о finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira vojno-evidencijske specijalnosti zrakoplovstvo.

Iz Ministarstva odbrane BiH tim povodom je za Fenu pojašnjeno, a kako je, pored ostalih, prenio i Avaz.ba, da se radi o dva odvojena, ali sa stručnog aspekta kompatibilna projekta, koji će doprinijeti povećanju zrakoplovnih sposobnosti OSBiH. U skladu s prvom odlukom, naglašeno je, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nastavljaju započetu nabavku američkih helikoptera Bell UH-1H-II Huey II (Hjui Dva), što bi se trebalo realizirati u naredne tri godine.


Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine predložilo je krajem 2023. godine četiri projekta modernizacije OS BiH koji se odnose na nabavku oklopnih vozila, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, uniformi, te modernih komunikacijskih i informacionih sistema. Proces konsultacija trajao je do 23.12.2023. godine.


 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!