U progresu

Kreiranje učinkovitog, razvijenog i uređenog tržišta rada

Opštine: Ilidža

Novom proaktivnom politikom zapošljavanja kreirat ćemo učinkovito, razvijeno i uređeno tržište rada, uvažavajući specifične kategorije koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Općina Ilidža je kontinuirano tokom mandata realizovala javni poziv za (su)finansiranje projekata za mlade. Tako je 2021. godine za ovu svrhu izdvojeno 21.000 KM, 2022. godine 60.000 KM, a 2023. godine 30.000 KM. 

FOTO: Općina Ilidža

Kako su naveli iz Općine 10. jula 2021. godine, u proteklom periodu realizovan je “javni poziv za sufinansiranje najboljih poslovnih planova sredstvima iz budžeta Općine Ilidža namijenjenih razvoju poduzetničke inicijative i zapošljavanja mladih sa ciljem da se pomogne onima koji po prvi put zasnivaju radni odnos ali i kao jedna od mjera ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih korona virusom”.

U Općini Ilidža 24. septembra 2021. godine održano je svečano potpisivanje ugovora sa poslodavcima sa područja ove općine, koji su putem javnog poziva ostvarili pravo na poticaj pri zapošljavanju lica koja se vode na evidenciji nezaposlenih osoba Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo – Biro Ilidža. Za ovaj poduhvat je, prema riječima načelnika Nermina Muzura, izdvojen iznos od 235.000 KM.

Iz Općine su za Istinomjer 12. decembra 2021. godine naveli da je “u toku definisanje posebnog programa razvoja privrede i turizma u saradnji sa UNDP-om za čiju su realizaciju osigurana sredstva iz budžeta Općine i sufinansiranje od strane UNDP-a”.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta Općine Ilidža za 2021. godinu, na stavku “Finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova sredstvima iz Budžeta Općine Ilidža namjenjenih razvoju poduzetničke inicijative mladih sa područja Općine Ilidža” utrošeno je 59.900 KM, na stavku “Program sufinansiranja zapošljavanja” 54.600 KM,  a na stavku “Program sufinansiranja zapošljavanja po javnom pozivu” 6.800 KM. 

U oktobru 2021. godine, Općina Ilidža objavila je javni poziv za sufinansiranje samozapošljavanja žena sa područja ove lokalne zajednice. Potpisivanjem ugovora u januaru 2022. godine, realizovan je ovaj projekat, ukupne vrijednosti 167.200 KM. Kako su istakli iz Općine, shodno Zakonu o radu, Općina Ilidža će tokom 12 mjeseci isplaćivati poticajna sredstva za 22 žene. Iako je za potrebe ovog programa prvobitno bio planiran iznos od 104.000 KM, zbog velikog broja aplikacija, kako je navedeno u saopćenju, Općina Ilidža osigurala je dodatne 63.200 KM kako bi sve aplikantice koje ispunjavaju uslove dobile sredstva.

“S ciljem pružanja podrške novim poslovnim idejama mladih, prilike za samozapošljavanje i doprinos razvoju lokalne zajednice”, Općina Ilidža je i 2022. godine sufinansirala troškove najboljih start-upova. Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur potpisao je ugovore sa osobama čiji su poslovni planovi zadovoljili sve kriterije ponovljenog Javnog poziva za sufinansiranje najboljih poslovnih planova.

Sredinom decembra 2022. godine, Općina Ilidža donijela je Odluku o dodjeli sredstava poslodavcima za zapošljavanje novih radnika sa područja općina Ilidža kroz Program poticaja za sufinansiranje zapošljavanja nezaposlenih osoba. Iz Općine su izjavili da će u 2023. godini kroz subvencije snositi dio troškova doprinosa i dijela plaće za 32 poslodavca koji će u svojim kompanijama zaposliti po jednu osobu koja se nalazi u evidenciji Biroa za zapošljavanje Ilidža, dok su godinu ranije istim programom obuhvaćena 23 poslodavca. 

Prema izvještaju o izvršenju budžeta Općine Ilidža za 2022. godinu, na stavku “Finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova sredstvima iz Budžeta Općine Ilidža namjenjenih razvoju poduzetničke inicijative mladih sa područja Općine Ilidža” utrošeno je 46.300 KM, na stavku “Program sufinansiranja zapošljavanja” 169.550 KM,  a na stavku “Program sufinansiranja zapošljavanja po javnom pozivu” 106.000 KM. 

Javni poziv za za sufinansiranje najboljih poslovnih planova realizovan je i 2023. godine, čime novčana sredstva za poticaj i podršku u svrhu registrovanja samostalnih djelatnosti i privrednih društava dodijeljena za 12 osoba. 

Općina Ilidža je kontinuirano tokom mandata realizovala javni poziv za (su)finansiranje projekata za mlade. Tako je 2021. godine za ovu svrhu izdvojeno 21.000 KM, 2022. godine 60.000 KM, a 2023. godine 30.000 KM. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!