U progresu

Kreiranje jednakih prilika za ranjive kategorije stanovništva

Opštine: Ilidža

Kreirat ćemo ambijent u kojem će i ranjive kategorije stanovništva imati jednake prilike.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Odlukom općinskog načelnika Nermina Muzura, Kenan Kovačević, osoba sa down sindromom, bio je na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa u Općini Ilidža u periodu od šest mjeseci, saopćeno je iz Općine Ilidža 1. novembra 2021. godine.

Kenan je završio Srednju tehničku školu grafičkih tehnologija dizajna i multimedije na Ilidži, aktivno se bavi plivanjem te osvaja medalje na međunarodnim takmičenjima. Iskazao je želju i interes da svoje prvo radno iskustvo stekne na fotokopirnici Općine Ilidža te je potpisao ugovor za narednih šest mjeseci.

Općina Ilidža, 1.11.2021.

Iz Općine Ilidža su za Istinomjer 12. decembra 2021. godine naveli da je, pored Kovačevića, još jedna osoba sa invaliditetom primljena na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

Iz Četvrte gimnazije Ilidža su 2. decembra 2021. godine obavijestili javnost da je u školi započela realizacija projekta Uklanjanja arhitektonskih barijera i ugradnje lifta za osobe sa invaliditetom. Iako projekat provode UNDP i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, škola se zahvalila “općinskom načelniku Muzur Nerminu i Službi za prostorno uređenje na pravovremenoj pomoći i podršci u rješavanju građevinsko-urbanističkih pitanja”.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta Općine Ilidža za 2021. godinu, za pomoć pojedincima u stanju socijalne potrebe (penzioneri, porodilje, pojedinci slabijeg imovinskog stanja, pomoći za teško oboljela lica, novorođena djeca, potpomognuta oplodnja) u izvještajnom periodu izdvojeno je oko 700.000 KM. Za invalidna lica izdvojeno je 84.295,60 KM, dok je za raseljena lica utrošeno oko 60.000 KM. Isplaćene su stipendije za djecu bez oba roditelja i djecu slabijeg imovnog stanja u iznosu od 305.025 KM. Za sufinansiranje uspostave dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju izdvojeno je 10.000 KM. Za finansiranje projekata po Javnom pozivu za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata humanitarnim/neprofitnim organizacijama i udruženjima (projekti iz socijalne potpore) izdvojeno je 50.000 KM.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta Općine Ilidža za 2022. godinu, za invalidna lica isplaćen je iznos od 83.900 KM, isplaćene su stipendije za djecu bez oba roditelja i djecu slabog imovnog stanja u ukupnom iznosu od 195.550 KM, za nabavku kontejnera za stambeno zbrinjavanje Roma izdvojeno je 9.127,98 KM, za subvencioniranje troškova grijanja najugroženijim kategorijama bez obzira na energente koje koriste podjeljeno je 645.600 KM (oko 2.200 domaćinstava po 300 KM).

Javni poziv humanitarnim organizacijama/neprofitnim organizacijama i udruženjima za dodjelu novčanih sredstava realizovan je i u 2023. godini, a posljednjim rebalansom budžeta za 2023. godinu planirana su izdvajanja za invalidna lica (49.000 KM), kao i stambeno zbrinjavanje Roma (18.000 KM).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!