Započeto

Kontinuirano unapređivanje saradnje s NATO snagama

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Spoljna politika

Kontinuirano unapređivanje saradnje s NATO snagama, pripremanje i istrajavanje na putu prema NATO savezu.

Obrazloženje

Tokom prvih 100 dana rada Vijeće ministara BiH provodilo je određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

U Programu rada Vijeća ministara BiH za 2023. godinu kao jedan od strateških ciljeva navodi se i saradnja  BiH  i  NATO  saveza.

Vijeće ministara BiH je na 2. sjednici održanoj 23.2.2023. godine usvojilo Informaciju Komisije za saradnju s NATO-om o realizaciji aktivnosti iz dva programa reformi Bosne i Hercegovine, i to za 2021. i 2022. godinu.

Informacija, kako je tom prilikom rečeno, koja predstavlja svojevrsnu samoprocjenu planiranih i provedenih aktivnosti institucija BiH, potvrđuje da se reformske aktivnosti odvijaju u okviru strukturirane saradnje BiH s NATO-om. U saopćenju Vijeća ministara se navodi da je Komisija BiH za saradnju s NATO-om zadužena da otpočne procedure izrade Programa reformi Bosne i Hercegovine za 2023. Godinu.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je 27.3.2023. godine primio u posjetu vojnog atašea SAD-a brigadira Erica R. Adamsa, a teme sastanka bile su saradnja sa NATO-om, aktivnosti koje su planirane u narednom periodu u MO BiH i OS BiH, te bilateralna saradnja između dvije prijateljske zemlje.

Ministar Helez sastao se 21.4. 2023. godine sa ministrima odbrane NATO zemalja, na čelu sa ministrom odbrane Sjedinjenih Američkih Država, u Saveznoj Republici Njemačkoj, te su tada svi sagovornici izrazili nesebičnu podršku BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se 25.4.2023. godine u Briselu, u odvojenim sastancima, sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Javierom Colominom i šefom NATO-a za sigurnosnu politiku i partnerstva Jamesom H. Mackeyem.

Tom prilikom Brkić je pozdravio odluku NATO-a da razvije novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu, koji je i službeno odobren 10.2. 2023. godine. Paket uključuje devet projekata za odbrambeni sistem i tri projekta za sigurnosni sistem. 

U maju 2023. godine Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora koji pojednostavljuje i ubrzava proceduru sklapanja i izvršavanja međunarodnih ugovora i prati pravni sistem EU i Bečku konvenciju. Iz Vijeća ministara je tom prilikom saopćeno da je usvajanje ovog zakona važno zbog planiranih multilateralnih konvencija kojima se pristupa u procesu približavanja EU i jačanju saradnje s NATO-om.

Na sjednici Vijeća ministara održanoj u junu 2023. godine donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o uspostavljanju Komisije za saradnju s NATO-om BiH, kojom se vrše personalne izmjene članova uslijed kadrovskih promjena u pojedinim institucijama BiH. Iz Vijeća ministara je saopćeno da je cilj omogućiti funkcionalan rad Komisije.

U oktobru 2023. održana je inauguralna sjednica Komisije za saradnju s NATO-om BiH, na kojoj je predsjedavajući Komisije informisao članove da je Bosna i Hercegovina dobila potvrdu domaćinstva za održavanje NATO Partnerskog simpozijuma 360 2024. godine, te je dodao da će to biti “jedan od najznačajnijih događaja i potvrda uspješne saradnje i partnerstva naše zemlje i Alijanse”.

Ministar Helez održao je u novembru 2023. godine sastanak sa generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom. Na sastanku se razgovaralo o napretku BiH na euroatlantskom putu, kao i o reformama koje su provedene i koje je potrebno nastaviti  u okviru „Programa reformi BiH“.

Ministar odbrane primio je početkom decembra 2023. u službenu posjetu NATO-ovog vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i komandanta Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (USEUCOM) generala Christophera Cavolija.

General Cavoli je tom prilikom naglasio da je došao u posjetu MO i OS BiH kako bi dao znak ohrabrenja da se nastavi sa reformama i daljem razvijanju operativnih sposobnosti i interoperabilnosti sa NATO-om. 

Pored pomenutih, Helez je tokom prve godine mandata održavao sastanke s još nekoliko NATO dužnosnika (1, 2, 3, 4).

Tokom posjete komandantice NATO Štaba Sarajevo Pamele McGah  Zajedničkom štabu OS BiH 18.4.2024. godine  18. aprila 2024. godine a teme su bile usvajanje Aneksa Dobojskog sporazuma koji se odnosi na rješavanje pokretne neperspektivne vojne imovine, ali i decentralizacija procesa javnih nabavki u Ministarstvu odbrane BiH i OS BiH kao i rješavanje neperspektivnih vojnih lokacija.

Predstavnici Ministarstva odbrane, OS BiH, Ministarstva sigurnosti i NATO Štaba Sarajevo, učestvovali su od 16. do 17. aprila 2024. godine u sjedištu NATO-a u Briselu na godišnjem preglednom sastanku implementacije DEEP programa za BiH.

Kako je tim povodom navedeno na zvaničnoj stranici Ministarstva odbrane BiH, navedeni program ušaoje  u šestu godinu implementacije, te ima 20 aktivnosti godišnje, pri čemu je 16 partnerskih zemalja koje ga trenutno implementiraju BiH na drugom mjestu, odmah nakon Ukrajine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!