Započeto

Kapacitiranje tužilaca i uspostava subordinacije s policijom

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Pravna država

Kapacitiranje tužilaca i uspostava subordinacije s policijom, ali i jačanje sudske kontrole nad tužilačkim odlukama i radom tužilaca, u smislu prevencije i sankcioniranja disciplinskih prekršaja, te izgradnja kapaciteta za mogućnost ekspertske inspekcije predmeta, u transparentnom procesu.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

U aprilu 2023. godine, u procesu konsultacija našao se Nacrt novog strateškog okvira Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Akcionog plana sa pregledom pokazatelja za period 2023.-2027. godine., u kojoj se kao operativni ciljevi navode i jačanje profesionalnog ponašanja i integriteta sudija i tužilaca u BiH, unaprijeđivanje mjerila za rezultate rada sudija i tužilaca u BiH, kao i jačanje disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca u BiH te obaveza uspostavljanja kriterija na osnovu kojih će se provoditi ocjenjivanje rada sudija i tužilaca.

Kako su za Istinomjer u januaru 2024. godine pojasnili iz Ministarstva pravde BiH, Strategija i Akcioni plan dostavljeni su Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje, a uspostavljena je i radna skupina za pripremu Nacrta zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine.


Na 15.redovnoj sjednici, Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održanoj u januaru 2024. godine, usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Prijedlogom se nastoji omogućiti stvaranje prostora za implementiranje zakonskih odredbi kojim je predviđena izmijenjena i dopunjena lista disciplinskih prekršaja za sudije i predsjednike suda, tužioce i glavne tužioce, naročito u pogledu kršenja odredbi o imovinskim izvještajima iz ovog zakona.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!