Započeto

Kapacitiranje sudova potrebnim resursima s ciljem brzih i efikasnih postupaka

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Pravna država

Kapacitiranje sudova potrebnim resursima s ciljem brzih i efikasnih postupaka i postizanja visokog kvaliteta postupanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Na održanoj šestoj sjednici 16.3.2023. godine Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o prijedlogu za pokretanje procedure pristupanja BiH programu Evropske unije „Pravosuđe 2021.-2027. godine“. Ovaj program omogućio bi unapređenje i ubrzanje provođenja ključnih reformi u sektoru pravde u BiH a istovremeno bi se otvorila i mogućnost unapređenja pravosudne saradnje nadležnih institucija BiH i zemalja članica EU-a. Za provedbu ovog programa zaduženo je Ministarstvo pravde BiH, koje vrši poslove koordinacije, u saradnji s drugim nadležnim institucijama koje su kontakt-tačke u entitetima i Brčko distriktu BiH.

U planu konsultacija, u aprilu 2023. godine, našao se i Nacrt Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini (SRSP u BiH), Akcionog plana (AP) i Pregleda pokazatelja za period 2023.-2027.godina. Kako su za Istinomjer u januaru 2024. godine pojasnili iz Ministarstva pravde BiH, Strategija i Akcioni plan dostavljeni su Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!