Neispunjeno

Kapaciteti Luke Brčko

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

S ciljem poboljšanja i unapređenja transportne i komunikacijeske infrastrukture zalagat ćemo se za:• stavljanje Luke Brčko u potpunosti u funkciju za manipulaciju roba do 150.000 tona,

Obrazloženje

U aktuelnom mandatu zabilježene su aktivnosti vezane za ovo obećanje, ali bez najavljenih rezultata.

Vijeće ministara BiH je poduzelo aktivnosti na obezbjeđivanju kredita EBRD za modernizacju Luke Brčko, ali su one zaustavljene zbog nepostojanja saglasnosti unutar Vlade i Skupštine BD, koje nisu odobrile kreditno zaduženje.

U julu 2016. godine, Vlada Brčko distrikta dala je saglasnost za pokretanje postupka za zaduženje putem vanjskog duga kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 10 miliona eura za modernizaciju Luke Brčko. Projektom je predviđeno poboljšanje željezničkog pristupa, te povećanje kapaciteta luke.

Vijeće ministara BiH je na 85. sjednici, 8.12.2016, utvrdilo prijedlog ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i EBRD za obnovu cestovnog i željezničkog pristupa Luci Brčko i skladišnih kapaciteta. Saopšteno je da bi projekt vrijedan 10 miliona trebao biti završen do kraja 2019. godine, kada će biti povećan obim pretovara u Luci Brčko za 25 posto.

Ugovor o kreditu sa EBRD potpisan je krajem decembra 2016, a Vijeće ministara BiH je utvrdilo prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora o zajmu na svojoj 96. sjednici (28.3.2017.) Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o ratifikaciji Ugovora o zajmu na 36. sjednici (27.6.2017.)

Nakon lokalnih izbora i uspostavljanja nove gradske vlasti, te političke krize u Vladi Brčko Distrikta, Vlada i skupština BD još nisu odobrile verifikaciju ugovora, te su i aktivnosti na projektu zaustavljene.

U januaru 2018. godine, direktor “Luke Brčko”, Marinko Viljušić, rekao je da će ovo preduzeće morati dići kredit kod komercijalnih banaka ukoliko se ne realizuje ugovor sa EBRD. U julu 2018, 26.7.2018, na sjednici Vlade Distrikta Brčko usvojen je zaključak o pokretanju inicijative za promjenu ugovora o zaduženju za projekt JP “Luka Brčko” d.o.o., Brčko distrikt BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!