Započeto

Kadrovsko širenje i jačanje državnih službi sigurnosti i odbrane

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Pravna država

Kadrovsko širenje i jačanje Oružanih snaga BiH, Državne granične službe i ministarstava unutrašnjih poslova.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Od početka mandata ovog saziva Vijeća ministara BiH koje je imenovano 25.1.2023. godine zabilježeno je nekoliko aktivnosti u cilju kadrovskog širenja i jačanja Oružanih snaga BiH i Granične policije BiH.


Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj u martu 2023. godine utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH, kojim se olakšava prijem u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost. Kako je tada navedeno u saopštenju, cilj zakona je osigurati kontinuitet operativne sposobnosti, te pravovremeno i potpuno izvršenje misije Oružanih snaga, s obzirom da OS BiH nedostaje 1.215 profesionalnih vojnih osoba.

Ministarstvo odbrane dostavilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH Parlamentarnoj skupštini BiH. Zakon se trebao razmatrati po skraćenoj proceduri na 6. redovnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH 19.4.2023. godine, no sjednica je prekinuta. Na nastavku sjednice, 24.5.2023. godine, poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Zajedničke komisije o predloženom zakonu, te je vraćen Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH da ga ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.


Prijedlog zakona o graničnoj kontroli BiH upućen je od strane VM BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri u PD PSBiH. Prijedlog se našao na dnevnom redu 5. (20.3.2023. godine) i 6. redovne sjednice (19.4.2023. godine). Sa dnevnog reda 5. redovne sjednice ovaj zakon je uklonjen i nije se raspravljao, dok je 6. redovna sjednica prekinuta. Prijednog je odbijen na 7. sjednici PD PS BiH održanoj 7.6.2023. godine. Podsjećamo, ovaj zakon je završen tokom prethodnog mandata.


Tokom 2023. godine usvojen je Pravilnik o unapređenju vojnih lica, kojim se regulišu uvjeti, kriteriji, nadležnosti  i procedure za unapređenje vojnih lica u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH.


U decembru 2023. godine promovisana je 30. klasa vojnika OS BiH, a radi se o 401 novom vojniku.


Tokom 2023. godine raspisan je Javni oglas za prijem 150 kadeta u činu ”mlađi inspektor” i u činu ”policajac” Granične policije Bosne i Hercegovine. Ipak, podsjećamo da je prema pisanju medija, GP BiH falilo 620 službenika u oktobru 2023. godine, a s 2024. godinom pravo na penzije će steći još 300 službenika. U februaru 2024. godine saopćeno je da je Granična policija BiH kadrovski pojačana sa 22 mlađih inspektora.


Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine objavilo je 27. marta 2024. godine Javni oglas za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Rok za prijavu na Javni oglas je 21 dan od dana objavljivanja na službenoj web stranici Ministarstava odbrane BiH.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je 4. aprila 2024. godine Javni konkurs za školovanje kadeta na prijediplomskim studijskim programima Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo u Republici Hrvatskoj za školsku 2024/2025. godinu. Po završetku školovanja, kadeti će potpisati ugovor za profesionalnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!