Ispunjeno

Jedan političar – jedna plata

Opštine: Banja Luka

Smanjiti privilegije privilegovanim je naš koncept. Jedan političar – jedna plata će biti princip po kojem ćemo raditi. Neće biti moguće da neko prima pet ili šest plata iz budžeta, dok veliki broj naših sugrađana nema niti prvo zaposlenje. Plate funkcionera treba da se vežu za prosječne plate u realnom sektoru, a ne da se plate funkcionera vežu za prosječne tri i po plate u gradskoj upravi. Po prvi put bi funkcioneri imali motiv da se bave pitanjem podizanja prosječne plate u realnom sektoru, jer bi time i njihova plata rasla. Gradska uprava u ovome trenutku ima preko 80 savjetnika i koordinatora, 12 odjeljenja, 24 odsjeka, 2 kabineta, te isto toliko službi i odsjeka, te 7 samostalnih odsjeka. Racionalnim postavljenjem ove organizacije mogu se za jedan mandatni period napraviti uštede od 8 miliona maraka. Kako? Ukidanjem funkcije drugog potpredsjednika (ušteda više od 300 000 KM), plate funkcionera dovesti u visinu dvije prosječne plate u realnom sektoru, te uvećanje 5% u odnosu na kriterijum broj stanovnika jedinice lokalne samouprave, smanjenjem broja savjetnika i reorganizacijom Gradske uprave. Tim mjerama bi se oslobodila sredstva koja bi se mogla uložiti u zapošljavanje, što je jedan od prioriteta programa “Nova Banja Luka”, ali i za besplatan javni prevoz za penzionere i đake, sufinansiranje vrtića i besplatne udžbenike za osnovnoškolce, što su u vlasti tvrdili da je nemoguće.

Obrazloženje

Tokom druge godine mandata dato obećanje je ispunjeno.

Izvor: Draško Stanivuković - Nova Banja Luka

U odgovoru na naš upit iz GU Banja Luka naveli su koje je sve korake poduzela gradska uprava Banja Luke na čelu sa Draškom Stanivukovićem.

Smanjenje plata funkcionerima, smanjenje privilegija, kao i smanjenje broja rukovodećih mjesta u Gradskoj upravi nešto je na čemu nova gradska administracija radi od samog početka mandata gradonačelnika Draška Stanivukovića. Podsjećamo da je gradonačelnik prvog dana mandana naložio da se službeni automobili ne smiju koristiti u privatne svrhe, te da svi u Gradskoj upravi moraju biti vraćeni do 16 časova. (do kraja radnog vremena) Takođe, saradnici gradonačelnika koji su bili zaposleni u drugim institucijama ili primali bilo kakvu naknadu, po dolasku u Gradsku upravu su raskinuli ili zaledili radni odnos. Skupština Grada nema drugog potpredsjednika, već samo jednog. Takođe, gradonačelnik Banje Luke je predložio odluku o smanjenju plata funkcionerima među kojima su gradonačelnik, predsjednik Skupštine, kao i njihovi zamjenici za 25 odsto, ali su odbornici u Skupštini grada odbili ovaj prijedlog. Kada je u pitanju smanjenje rukovodećih radnih mjesta, to je učinjeno novom sistematizacijom koja je završene ovog mjeseca, kojom je sa 12 odjeljnja smanjeno na 9. Takođe, ostvarene su velike uštede na platama zaposlanih, pa je za prvih pet mjeseci ušteđeno pola miliona KM.

Početkom juna 2021. godine iz GU Banja Luka istakli su da “ako je planirano da uštede na platama za cijelu godinu budu 500.000KM, ovaj iznos ostvaren je u prvih 5 mjeseci 2021. godine”.

Iz GU Banja Luka za Istinomjer su u decembru 2022. godine saopštili da je ovo obećanje ispunjeno odmah po dolasku nove gradske administracije jer niko od saradnika gradonačelnika ne prima dvije plate iz budžeta a oni koji su imali angažman na ranijim poslovima su ga ostavili, te imaju primanja samo u Gradskoj upravi.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!