Nije započeto

Jačanje sistema interne kontrole i revizije institucija javnog sektora

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Državno uređenje

Jačanje sistema interne kontrole i revizije institucija javnog sektora.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Na Istinomjerov upit krajem krajem decembra 2023. godine iz Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine odgovoreno je da su 74 institucije BiH bile predmet obaveznih godišnjih finansijskih revizija od strane ovog Ureda. Kako u odgovoru obrazlažu, obavezan segment ispitivanja u procesu revizije je segment interne kontrole i interne revizije o čemu se javno izvještava putem izvještaja o provedenim revizijama. Izvještaji za svakog subjekta revizije sadrže i poglavlje o realizaciji preporuka iz prethodnih godina u kojima je moguće pronaći više informacija o poduzetim aktivnostima od strane svakog budžetskog korisnika na nivou institucija BiH.

Pored finansijske revizije, institucije BiH predmet su redovnih revizija učinka u skladu sa godišnjim planom rada Ureda za reviziju institucija BiH. Oblast javnih internih finansijskih kontrola bila je adresirana kroz proces revizije učinka 2015. godine, a 2019. godine objavljen je izvještaj o realizaciji preporuka iz ovog izvještaja. Navode da su svi izvještaji dostupni na web stranici Ureda za reviziju te da će oblast interne revizije biti predmetom studije revizije učinka tokom predstojeće 2024. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!