Ispunjeno manjim dijelom

Izrada strategije za razvoj ključnih industrija u okolnostima nastalim uslijed pandemije

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Ekonomija

Izrada strategije za razvoj ključnih industrija u okolnostima nastalim uslijed pandemije;

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022.

Kako su u augustu 2022. godine potvrdili za Istinomjer, Ministarstvo privrede KS na osnovu Zakona o poticaju razvoja male privrede donosi Godišnji plan provođenja Programa poticaja razvoja male privrede na osnovu kojeg se potiče rast i razvoj privrednih subjekata iz oblasti male, mikro i srednje kvalifikacije privrednih subjekata. 

Obzirom da je u Strategiji razvoja Kantona Sarajevo za 2021. -2027. godinu u oblasti privrede određeni broj privrednih grana i industrija označen kao strateške grane/industije za razvoj Kantona Sarajevo, smatramo za shodno da se te strateške grane privrede potiču kako bi se njihova poslovna aktivnost uvećala i samim tim doprinijela rastu i razvoj, kao i konkuretntnosti ukupnog poslovnog ambijenta na području Kantona Sarajevo. 

U strategiji je navedeno da je “za ključne djelatnosti za koje se smatra da bi im trebalo dati prioritet, kao što je prerađivačka  industrija, građevinarstvo, turizam itd. potrebno donijeti i sektorske strategije razvoja i na taj  način stvoriti uvjete za što hitnije pokretanje oporavka privrede”

Kao strateške grane privrede i industrije u okviru tih grana Strategija razvoja Kantona Sarajevo prepoznaje sedam industrija i potrebno je na osnovu postojećih pozitivnih pravnih propisa pripremiti zakonski osnov na osnovu kojih bi se za ove grane privrede izdavala sredstva u budžetu Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva privrede. S tim u vezi, potrebno je predložiti tekst Nacrta zakona za poticaj unaprijeđenja konkurentnosti industrija ui oblasti strateških grana privrede. Zakon treba biti u skladu sa odnosnim zakonskim i podzakonskim aktima Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!