Neispunjeno

Izmjene i dopune Zakona o upravljanju zajedničkim djelovima zgrade

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Državno uređenje

Plan realizacije prethodne Vlade „300 mjera“ od kojih se na Ministarstvo prostornog uređenja, građenaj i zaštite okoliša odnosi 22 mjere, u potpunosti nastavlja kroz predloženi plan, s tim da 22. mjera „Pokretanje projekta toplovoda Kakanj – Sarajevo“ će biti razmotrena i u zavisnosti od aktivnosti viših nivoa vlasti i mišljenja šireg kruga stručne javnosti, stavljena u proceduru ukoliko dobije društvenu i stručnu verifikaciju.

– Izmjene i dopune Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade nakon široke javne rasprave o implementaciji postojećeg, a u pravcu konačnog i potpunog provođenja ovog zakona. U skladu s tim, osnažiti kapacitet Ministarstva, Inspektorata i Kantonalnog stambenog fonda da izvrše svoje obaveze kako bi se uredila oblast u KS;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje nije ispunjeno.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Zastupnica u Skupštini KS postavila je u augustu 2020. godine zastupničko pitanje u vezi izrade novog Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade, a iz Ministarstva prostornog uređenja joj je odgovoreno da je Programom rada ministarstva šplanirana izrada ovog zakona u 2020. godini. Također je odgovoreno da ne postoji radna grupa za izradu ovog zakona, te da će građani ovo rješenje moći vidjeti tek po izradi njegovog Nacrta kada bi se trebala organizovati i javna rasprava. Zakon nije kreiran u 2020. godini.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić u augustu je najavio skoru izradu ovog zakonskog rješenja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!