Započeto

Izmjena sudske zakonske regulative

Partije: SDP | Oblasti: Pravna država

Revizija zakonske regulative kako bi se onemogućila sudska postavljenja pojedinaca koji su se prethodno angažirani na aktivnom političkom djelovanju.

Izvor: Izborni program SDP BiH

U aprilu 2023. godine u planu konsultacija nalazio se Nacrt Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini (SRSP u BiH), Akcionog plana (AP) i Pregleda pokazatelja za period 2023.-2027.godina, kojim se propisuje hitnost revidiranja Zakona o VSTV-u kako bi se osiguralo izbjegavanje povećanog rizika od politizacije postupka imenovanja.

Kako su za Istinomjer u januaru 2024. godine pojasnili iz Ministarstva pravde BiH, Strategija i Akcioni plan dostavljeni su Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje.


Dana 24.1.2024. godine održan je šesti sastanak Radne skupine za pripremu Nacrta zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH. Na sastanku su se razmatrala pitanja budućeg sastava VSTV-a, kao i sporne odredbe o tajništvu i uredu disciplinskoga tužitelja. Sredinom marta 2024. godine održan je i sedmi sastanak Radne skupine.


Vijeće ministara BiH je na 42. sjednici, u martu 2024. godine, najavilo da će se na sjednici planiranoj za 19. 3. 2024. izjasniti o novom tekstu Prijedloga zakona o sudu BiH. Međutim, Vijeće ministara na prijedlog Kolegija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije razmatralo Nacrt zakona o sudu Bosne i Hercegovine na navedenoj sjednici.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!