Djelimično ispunjeno

Izgradnja kapaciteta Direkcije za robne rezerve u oblasti intervencija na tržištu

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Ekonomija

Izgradnja kapaciteta Direkcije za robne rezerve u oblasti intervencija na tržištu u slučaju poremećaja snabdjevenosti stanovništva i privrede;

Obrazloženje

Krajem jula 2022. godine Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila Nacrt zakona o robnim rezervama Kantona Sarajevo, koji je upućen u dalju proceduru.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022.

U maju i septembru 2021. godine, kroz koordinaciju sa Direkcijom za robne rezerve KS podijeljeno je blizu 3000  higijennsko-prehrambenih paketa za pripadnike boračke populacije.

U novembru 2021. godine Vlada KS zadužila je Direkciju za robne rezerve KS da iz robnih rezervi dostavi pakete sa hranom, te higijenskim i ostalim potrepštinama za potrebe stanovništva iz poplavljenih područja Ilidže i Trnova.

Krajem jula 2022. godine Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila Nacrt zakona o robnim rezervama Kantona Sarajevo, koji je upućen u dalju proceduru prema Skupštini KS. Predlagač novog zakonskog rješenja, koje se mijenja prvi put nakon 1999. godine, je Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo, saopšteno je iz Vlade KS.

Kako je istakla direktorica Direkcije za robne rezerve KS Jelena Pekić, “najznačajnije promjene u novom zakonu tiču se tajnosti podataka poslovanja robnih rezervi i nabavke roba robnih rezervi, te usklađivanja sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka”. Direkcija će, kako je rekla, buduće nabavke roba robnih rezervi provoditi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, čime se značajno povećava transparentnost rada Direkcije.

“Nadalje, bit će izuzete samo one nabavke koje mogu dovesti do otkrivanja tajnih podataka, a o čemu odluku donosi Vlada Kantona Sarajevo. Vlada mora imati instrumente i alate za brzo djelovanje u vanrednim okolnostima, što i jeste suština postojanja robnih rezervi”, istakla je Pekić.

Kako je saopšteno iz Vlade KS, nacrtom ovog zakona jasno se precizira koji podaci se smatraju tajnim podatkom, te defniraju procedure rada i djelovanja između Direkcije i Vlade, a nacrt sadrži i popis roba koje čine robne rezerve Kantona Sarajevo, petogodišnje planiranje strukture robnih rezervi, te osnivanje mreže volontera za potrebe djelovanja u vandrednim okolnostima.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!