Započeto

Ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Spoljna politika

Fokus institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini za čije upravljanje kadrovi Naroda i Pravde preuzmu odgovornost bit će na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Na 8. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 30.8.2023. godine, usvojeni su zakoni iz evropskog paketa koje je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH.

Izvor: Freepik

Usvojeni su Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH (drugo čitanje), Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH (drugo čitanje) te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (prvo čitanje).

Među razlozima za donošenje zakona o ombudsmanu za ljudska prava, koji su navedeni u samom Prijedlogu, navodi se da je usvajanje ovog zakona u direktnoj vezi sa ispunjavanjem prioriteta u vezi s pristupanjem BiH Evropskoj uniji. Pored toga, kako se još navodi, njegovim usvajanjem ispunio bi se prioritet koji se odnosi na uspostavljanje nacionalnog preventivnog mehanizma protiv mučenja i zlostavljanja.

Ovo se odnosi na prioritet 10.b) – “Osigurati pravo na život i zabranu mučenja, posebno b) imenovanjem nacionalnog mehanizma za prevenciju mučenja i nečovječnog postupanja”. Prvi dio ovog prioriteta ispunjen je nakon što je Ustavni sud BiH u oktobru 2019. godine ukinuo odredbu Ustava RS o postojanju smrtne kazne.

Usvajanje novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću definisano je u prioritetu pod rednim brojem 6.

Pomenuta tri zakona Predstavnički dom PS BiH usvojio je na 10. sjednici održanoj 22.8.2023. godine.

Podsjećamo, na 6. sjednici, održanoj 16.3.2023. godine, Vijeće ministara BiH donijelo je zaključak da će “naknadno razmatrati prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), a da će se “u međuvremenu obaviti političke konsultacije, kako bi se na sjednici Vijeća ministara BiH jednoglasno utvrdili ovi prijedlozi zakona i na taj način omogućilo njihovo usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH.” 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!