Neispunjeno

Inicirati donošenje nedostajućih zakona potrebnih za reformu obrazovnog sistema u KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Obrazovanje

Usvojiti izmjene postojećih i inicirati donošenje nedostajućih zakona u cilju stvaranja stabilnog pravnog okvira za proces reforme obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS dato obećanje nije ispunjeno.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je 23. 7. 2020. godine prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, kao i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o udžbenicima.

Izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju prolongiran je rok za završetak studija do 30. septembra 2022. godine studentima koji nisu završili studij po predbolonjskom sistemu. Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, po riječima ministra Krivića, one su inicirane s ciljem pojednostavljenja procedure donošenja odluke o načinu izvođenja nastave. Pojašnjava i kako će se olakšati prelazak sa kabinetske na online nastavu u slučaju proglašenja stanja prirodne katastrofe, elementarne nepogode, te stanja neposredne ugroženosti i ratnog stanja, u smislu davanja saglasnosti školama od ministra. Cilj je učiniti sistem agilnijim i adekvatnije odgovoriti u ovakvim situacijama, zbog čega je predviđeno i donošenje preciznijeg propisa o načinu i uvjetima izvođenja online nastave u školama od strane ministra. Izmjenama i dopunama se precizira također i dnevni, odnosno sedmični broj časova koji mogu imati učenici od IV do IX razreda osnovne škole, čime će im se olakšati i urediti izrada rasporeda nastave. Predloženom izmjenama Zakona o udžbenicima prolongira se rok njegove primjene na 2021-2022. školsku godinu.

Vlada KS, 23. 7. 2020.

Na sjednici Skupštine KS održanoj 27. 8. 2020. godine zastupnici/e su, između ostalog, usvojili i Izmjene Zakona o udžbenicima i time je rok za njegovu primjenu prolongiran na 2021/2022. školsku godinu.

Skupština KS početkom oktobra 2020. godine usvojila izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Drugih aktivnosti nije bilo tokom mandate Vlade KS na čijem je čelu bio Mario Nenadić.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!