Ispunjeno

Iniciranje donošenja zakona o vanjskim poslovima BiH

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Spoljna politika

Iniciranje donošenja zakona o vanjskim poslovima BiH s ciljem poboljšanja funkcioniranja Ministarstva vanjskih poslova, uvođenja striktnijih pravila u njegov rad te više reda u sistem funkcioniranja cjelokupne diplomatsko-konzularne mreže.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Na 11. sjednici održanoj 11.5.2023. godine Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Prijedlog zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu 6. sjednice Vijeća ministara, koja je održana 16.3.2023. godine, našao se Nacrt zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Ipak, u saopćenju nakon održane sjednice navedeno je da će Vijeće ministara naknadno razmotriti prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), о sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora te o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, kao i da će se u međuvremenu obaviti političke konsultacije, kako bi se na sjednici Vijeća ministara BiH jednoglasno utvrdili ovi prijedlozi zakona i na taj način omogućilo njihovo usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 11. maja 2023. godine jednoglasno je utvrđen Prijedlog zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, uz određene korekcije na sjednici koje će biti ugrađene u zakonski prijedlog prije upućivanja Parlamentarnoj skupštini BiH u redovnu proceduru usvajanja.

Prijedlogom zakona vrši se objedinjavanje postojeće regulative u jedan zakon kojim se sistemski definira ova oblast. Kako su naveli iz Vijeća ministara, donošenjem ovog zakona omogućava se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koji se vrše putem diplomatije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!