Neispunjeno

Informatika kao obavezan predmet

Partije: NDP | Oblasti: Obrazovanje

Uvešćemo informatiku kao obavezan predmet od prvog razreda osnovne škole i u svim razredima srednje škole.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

U dokumentu Narodnog demokratskog pokreta (NDP) iz 2018. godine “Plan za bolju srpsku”, u sekciji “Reforma obrazovanja” navedeno je da će od prvog razreda osnovne škole i u svim razredima srednje škole biti uvedena informatika kao obavezan predmet.

Republički pedagoški zavod Republike Srpske 19.7.2021. potvrdio je da će se od školske 2021/2022. godine primjenjivati inovirani nastavni plan. Taj nastavni plan uključuje, između ostalog, novi predmet Digitalni svijet za koji je planirano da se uči u drugom razredu osnovne škole. Predmet Digitalni svijet ne predstavlja zamjenu za predmet Informatika, već je riječ o predmetu putem kojeg će učenici/e naučiti kako da pravilno koriste digitalne uređaje na bezbjedan način te kako da postupe u slučaju kontakta s neprimjerenim digitalnim sadržajem, nepoznatim, zlonamjernim osobama ili onima koji komuniciraju na neprihvatljiv način.

Planirano je da časove drže profesori/ce razredne nastave, koji će mjesec prije početka školske godine imati adekvatnu obuku u vidu seminara i dobiti priručnike za izvođenje nastave iz ovog predmeta.

Shodno tome, kada je riječ o predmetu Digitalni svijet, može se zaključiti da ovaj predmet nije predizborno obećani predmet Informatika i primjenjuje se od drugog razreda osnovne škole.

Također, na stranici Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske objavljen je spisak udžbenika za školsku 2021/2022. godinu na kojem nisu predviđeni udžbenici za Informatiku od prvog razreda osnovne škole, već su navedeni od šestog do devetog razreda pod nazivom “Osnovi informatike”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!