Započeto

Implementacija seta antikorupcijskih zakona u Federaciji BiH

Partije: SDP BiH | Oblasti: Pravna država

Povećanje integriteta, odgovornosti i transparentnosti tijela javne vlasti. Implementacija seta antikorupcijskih zakona u Federaciji BiH. Implementacija seta antikoruptivnih zakona u entitetu Federacija BiH je nužna kako bi ovaj dio države efikasno krenuo u obračun sa korupcijom i organiziranim kriminalom. Iako set zakona predložen od strane Vlade predvođene SDP-om BiH usvojenih početkom 2015. godine predviđa formiranje posebnih, specijaliziranih pravosudnih organa za procesuiranje korupcije i kriminala, po uzoru na PNUSKOK u Hrvatskoj ili ured evropskog tužitelja u EU, aktuelna vlast odbija implementirati ove zakone i uspostaviti navedene institucije.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Krajem maja 2023. godine Transparency International u BiH uputio je dopis Vladi Federacije zbog povlačenja iz procedure Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u Federaciji i Prijedlog zakona o zaštiti prijavilaca korupcije u ovom entitetu.

Iz Transparency International BiH smatraju da se ovakvom odlukom dodatno odugovlači ispunjavanje EU prioriteta i provođenje reformi, te je pozvala Vladu FBiH da ove zakone hitno vrati u proceduru, napominjući da će svako daljnje odlaganje imati negativne posljedice na borbu protiv korupcije. 

Međutim, zakoni nisu vraćeni u parlamentarnu proceduru u prvih godinu dana mandata Vlade FBiH.


Nermin Nikšić je 28. februara 2024. godine saopćio da je hotel Walter u Sarajevu, koji je pravosnažnom presudom Vrhovnog suda FBiH trajno oduzeta imovina stečena krivičnim djelom, “najizvjesnija” opcija za smještaj “federalnog USKOK-a”.

Nikšić je tom prilikom najavio da bi “federalni USKOK”, kao i odjel Vrhovnog suda FBiH za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala i međukantonalnog kriminala, trebao početi s radom u posljednjem kvartalu ove godine.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH u decembru 2023. godine objavilo je konkurs za zapošljavanje deset sudija i devet tužilaca u posebnim odjelim Tužilaštva FBiH i Vrhovnog suda FBiH. U aprilu 2024. godine u toku su bila testiranja kandidata koji su se prijavili za pozicije za tzv. “Federalni Uskok”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!