Ispunjeno

Hitna uspostava drive-in punktova za brza testiranja oboljelih

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Zdravstvo

Hitna uspostava drive-in punktova za brza testiranja oboljelih.

Obrazloženje

U toku 100 dana mandata Vlade KS dato obećanje je ispunjeno. 

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022.

Vlada KS je u principima  djelovanjima Vlade naročitu pažnju posvetila borbi protiv novog koronavirusa.

Sredinom februara 2021. godine otvoren je prvi drive in punkt za brza testiranja oboljelih od novog koronavirusa na Marijin Dvoru.

Foto: JU Dom zdravlja KS

Zatim je drive in punkt otvoren u sarajevskom naselju Švrakino selo u sarajvskoj općini Novi Grad 10. marta 2021. godine. Kako je tada istakao ministar zdravstva KS Haris Vranić, navedeni drive n punkt baš kao i onaj na Marijin Dvoru napravljen je u skladu sa svim epidemiološkim standardima.

Svi brisevi koji budu uzeti do 18h, biće i obrađeni u toku dana, a rezultate se šalju putem Viber aplikacije.

Haris Vranić 10. 3. 2021. godine.

Foto: Vlada KS

Drive in punkt za testiraje potom je otvoren i u Općini Ilidža 19. marta 2021.godine.  Istog dana drive in punkt otvoren je i u Semizovcu .

Ministar zdravstva KS Haris Vranić prilikom otvaranja navedena dva drive in punkta kazao je da je su oni otvoreni jer postojeći bilježe veliku frekvenciju građana.

Svim ovim aktivnostima nastojimo rasteretiti primarnu zdravstvenu zaštitu. Uz apel građanima na poštivanje epidemioloških mjera, pozivam ih da u što većem obimu koriste drive-in punktove prilikom testiranja, da bi se stvarale manje gužve ispred domova zdravlja.

Haris Vranić 19. 3. 2021.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!