Tender za HE „Buk Bijela“ nije raspisan u prvoj polovini 2019. godine

U svom ekspozeu koji je podnio pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), premijer ovog entiteta Radovan Višković je najavio kako će tender za izvođenje radova na gradnji HE “Buk Bijela” biti raspisan u prvoj polovini 2019. godine.

Idejni projekat za izgradnju HE Buk Bijela radio je Institut Jaroslav Černi iz Beograda i projektovao je elektranu od 93,52 MW, na osnovu čega su izdate potrebne saglasnosti i ekološka dozvola. Formirano je preduzeće sa sjedištem u Foči. Investiciona vrijednost projekta je oko 100 miliona evra, a već je uloženo više od 4 miliona evra. Interes za finansiranje su već istakli Evropska banka za obnovu i izgradnju, Evropska investiciona banka i Svjetska banka. HE Buk Bijela je svrstana u prioritetne energetske objekte koji treba da se grade. Tender za izvođenje radova će biti raspisan u prvoj polovini 2019. godine.

Radovan Višković, Ekspoze, 17.12.2018.

Međutim prema onome što je ministar energetike i rudarstva RS, Petar Đokić 17. jula ove godine rekao novinarima nakon sastanka i obilaska lokacije HE “Buk Bijela” sa predstavnicima kineske kompanije AVIK i načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem, “tek treba da uslijedi izbor partnera za gradnju ovog objekta”. 

Prema njegovim riječima kompanija AVIK pokazala je veliko interesovanje za učešće u tom projektu.

Kinezi su zainteresovani da obezbijede finansiranje i da budu izvođači, to je model koji su ponudili. Oni nisu zainteresovani, niti mi imamo interes da ulaze u kapital, već da nam budu partneri u izvođenju i finansiranju.”

Petar Đokić, 19.07.2019.

Osim da će tender biti raspisan u prvoj polovini 2019. godine, premijer RS Radovan Višković je u svom ekspozeu naveo i da su “izdate potrebne saglasnosti i ekološka dozvola” za izgradnju HE “Buk Bijela”.

Međutim, Ekološka dozvola za izgradnju hidroelektrane (HE) “Buk Bijela“ poništena je krajem maja ove godine nakon što je Okružni sud Banjaluka donio presudu kojom se uvažava tužba “Arhus centra BiH“. Tužba centra uslijedila je u junu 2018. godine zbog kako su naveli proceduralnih nedostataka Rješenja o obnovi ekološke dozvole.

S obzirom da tender za izgradnju HE “Buk Bijela” koja se inače najavljuje duže vremena, nije raspisan u prvoj polovini 2019. godine, Istinomjer će obećanje Radovana Viškovića dato u njegovom ekspozeu ocijeniti kao neispunjeno. 

(Istinomjer.ba)

Jedinstvene “beskontaktne kartice” i “elektronski čitači” još uvijek nisu u primjeni

Vlada Kantona Sarajevo je 29. marta ove godine, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela zaključak kojim je...

Vlada RS donijela uredbu o uspostavi Registra podsticaja

Premijer Republike Srpske (RS), Radovan Višković je podnoseći svoj ekspoze pred poslanicima Narodne skupštine RS najavio da će Vlada na čijem je čelu, između ostalog, uspostaviti i Registar...Banja Guber ne počinje sa radom ove godine

Još tokom predizborne kampanje, načelnik Opštine Srebrenica, Mladen Grujičić najavio je obnovu Banje Guber, koja se nalazi na prostoru ove opštine. 2019. godina bit će godina rješavanja...