Ispunjeno

Formiranje Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Obrazovanje

Formiranje Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje.

Obrazloženje

Obećanje je ispunjeno u drugoj godini mandata Vlade KS.

Izvor: Ekspoze premijera Kantona Sarajevo Edina Forte

Sredinom marta 2022. godine ozvaničen je početak rada Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo čime je obećanje o formiranju ovog instituta ispunjeno u drugoj godini mandata Vlade Kantona Sarajevo.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

Iako je 2019. godine donesena odluka o osnivanju Javne ustanove Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, ovaj institut tada nije uspostavljen. U međuvremenu je došlo do smjene tadašnje vlade na čelu s Edinom Fortom, nakon čega je formirana nova Vlada KS na čelu s Marijem Nenadićem, da bi se početkom 2021. godine formirala nova kantonalna vlada na čijem je čelu ponovo Edin Forto. Prije formiranja aktuelne Vlade KS, uspostavljena su tri nova ministarstva pri ovoj vladi, odnosno došlo je do spajanja i razadvajanja ministarstva.

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 13. septembra 2021. godine, donesena je odluka o uspostavljanju JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović pojasnila je razloge donošenja nove odluke o formiranju spomenutog instituta, navodeći da je jedan od njih upravo prestanak postojanja Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade te njegova podjela na dva ministarstva.

Ovo ministarstvo je pokrenulo aktivnosti na uspostavi ovog instituta. U međuvremenu su se dogodile nove okolnosti koji su dovele do potrebe donošenja nove Odluke. Jedna od takvih okolnosti je prestanak postojanja ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, te njegova podjela na dva ministarstva. Takođe, prestalo je postojanje Prosvjetno-pedagoškog zavoda, koji je tretiran prethodnom Odlukom. Zbog izmjena više od 50 posto sadržaja prethodne Odluke, pristupilo se donošenju ovog novog propisa. Definisali smo i drugačiji sastav upravnog i nadzornog odbora uvažavajući potrebu postojanja nadležnosti nad ovim institutom i Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade. Nekadašnje stručno vijeće koje su činili šefovi odsjeka ove javne ustanove, sada će imenovati Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade. Direktor Instituta biće u obavezi konsultirati ovo vijeće kod donošenja važnih odluka.

Naida Hota-Muminović, 13.9.2021.

Odlukom su definisani sjedište i djelatnost Instituta, a iz Vlade KS naveli su da je odluka “proširena i usklađena s novim potrebama obrazovnog sistema preduniverzitetskih obrazovnih nivoa”, te su obuhvaćena pitanja obrazovne reforme i definisana sredstva za rad ovog instituta.

Javnosti je saopćeno i da je status radnika/ca zatečenih u ovoj ustanovi već riješen putem drugog zakonskog akta, te da su spomenuti radnici/e sada uposlenici/e Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

U međuvremenu je, do 9.12.2021. godine, bio raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje direktora Javne ustanove Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.

Nakon što je krajem januara 2022. godine usvojen budžet Kantona Sarajevo za ovu godinu, saopćeno je da su ovim budžetom planirana sredstva za 12 novih radnika/ca u JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS.

Kada je Vlada Kantona Sarajevo utvrdila Nacrt zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo te ga uputila u skupštinsku proceduru, u februaru 2022. godine, ministrica Hota-Muminović istakla je da se “svrsishodno prepoznaje uloga Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja u svim reformskim procesima, u izradi i poboljšanju vannastavnih i posebnih programa, programima profesionalnog razvoja, u procesima donošenja podzakonskih akata, u realizaciji udžbeničke politike, u analizi izvještaja i programa rada škole, te vršenju stručnog nadzora”.

Iz Vlade Kantona Sarajevo je sredinom marta saopćeno da je Upravni odbor Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo promovisao novoizabranu direktoricu ovog instituta Senadu Salihović, čime je ozvaničen početak rada ove ustanove.

Jednoglasnim izborom koleginice Salihović kompletirali smo upravljačku strukturu Instituta i omogućili njegovo djelovanje u sistemu. Pred novom direktoricom, a i pred svima nama je dugačak i težak put razvoja i promjene sistema obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini. Na ovaj način, Institut za preduniverzitetsko obrazovanje postaje važan faktor inovativnih procesa, ali i mjesto koje će potaknuti naše nastavnike da pokažu svoje potencijale u radu sa učenicima. Vrijeme će pokazati da će uspostavljanje ovakve institucije promjeniti ukupan društveni odnos prema obrazovanju.

Predsjednik Upravnog odbora IPO Refik Šećibović, 15.3.2022.

 

Sastanku je prisustvovala i ministrica Hota-Muminović, koja je tom prilikom istakla da će novoimenovana direktorica Salihović imati težak zadatak u ovom najranijem formativnom periodu Instituta.

To će podrazumijevati  izgradnju specifične organizacijske kulture koja će okupiti ljude spremne da napuštaju zone komfora, da se mijenjaju stalno i da druge vode kroz promjene ka sistemu dobrih, univerzalnih vrijednosti, društva u kojem će biti prepoznat trud, rad, a sve to za dobrobit naših učenika i učenica.

Naida Hota-Muminović, 15.3.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!