Ispunjeno manjim dijelom

Finansiranja državnih timova i olimpijskih selekcija

Partije: SDA | Oblasti: Obrazovanje

U cilju razvoja sporta koji, prije svega, doprinosi odgoju i razvoju, te očuvanju zdravlja djece i omladine, zalagat ćemo se za:• (…) sistematsko rješavanje finansiranja državnih timova i olimpijskih selekcija Bosne i Hercegovine

Obrazloženje

Tokom rada Vijeća ministara BiH u mandatu 2014-2018. zabilježene su određene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

8. marta 2016. godine održan je sastanak ministara nadležnih za oblast sporta u Bosni i Hercegovini. Na sastanku, koji je inicirao ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministri nadležni za oblast sporta posebnu pažnju su posvetili problemu finansiranja sporta i uvođenju transparentne raspodjele finansijskih sredstava sportskim subjektima.

Ministar je tom prilikom naglasio da je to bio tek prvi sastanak ministara, te da je bio informativnog karaktera, s krajnjim ciljem uspostavljanja baze podataka na državnom nivou, a koja bi bila u potpunosti uvezana s entitetima i kantonalnom razinom.

Na 123. sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 04.12.2017. godine, Vijeće ministara je razmotrilo i usvojilo Informaciju o analizi stanja finansiranja sporta na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Vijeće ministara je tada zadužilo Ministarstvo civilnih poslova BiH da kroz kriterije za dodjelu sredstava namijenjenih sportu jasno istakne sufinansiranje i podršku sportistima i sportiskinjama na takmičenjima putem kojih se ostvaruje norma za olimpijske i paraolimpijske igre, zatim učešće na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, kao i svjetskim i evropskim prvenstvima.

Dodatno, zadužilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH da, u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima za oblast sporta u Bosni i Hercegovini, radi na mehanizmima kontrole utroška finansijskih sredstava i planskom finansiranju vrhunskih sportista i takmičenja kroz koje se promovira Bosna i Hercegovina.

Prema Informaciji, više od 8,7 miliona KM planirale su institucije na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou u ovoj godini za potrebe sporta, a ovaj iznos trebao bi biti znatno veći nakon što informacije dostave i nadležna ministarstva iz Republike Srpske i Kantona Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!