Djelimično ispunjeno

Evidencija kotlovnica i ložišta

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Ekonomija

Plan realizacije prethodne Vlade „300 mjera“ od kojih se na Ministarstvo prostornog uređenja, građenaj i zaštite okoliša odnosi 22 mjere, u potpunosti nastavlja kroz predloženi plan, s tim da 22. mjera „Pokretanje projekta toplovoda Kakanj – Sarajevo“ će biti razmotrena i u zavisnosti od aktivnosti viših nivoa vlasti i mišljenja šireg kruga stručne javnosti, stavljena u proceduru ukoliko dobije društvenu i stručnu verifikaciju.

– Evidencija svih kotlovnica i ložišta, uključujući i domaćinstva koja lože ugalj i uvođenje subvencije za prelazak na ekološki prihvatljivije energente. Intenziviranje kontrole loženja čvrstog goriva s tendencijom potpunog napuštanja korištenja čvrstih goriva;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi obećanja su djelimično ispunjeni.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kantona sarajevo Faruk Kapidžić i v.d. direktora KJKP “Sarajevogas” Sarajevo Samir Pajević potpisali su 4. maja 2020. godine, Aneks sporazuma o saradnji na realizaciji projekta subvencioniranja gasnih priključaka na postojeću infrastrukturu Sarajevogasa.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade KS, radi se o projektu čija je realizacija počela 2018. godine, a u okviru kojeg je do sada izdvojeno oko 850.000 KM za priključivanje 811 korisnika na plinsku infrastrukturu.

“Projekt obuhvata aktivnosti stimulacije ugradnje priključaka za nove korisnike prirodnog gasa, kao i subvencioniranje rekonstrukcije unutrašnjih gasnih instalacija kod korisnika koji su u međuvremenu zbog različitih kvarova obustavili upotrebu ovog energenta”, saopšteno je.

Sredstva koja su predviđena Aneksom sporazuma iznose 350.000 KM, a uskoro će biti objavljeni javni pozivi za odabir korisnika subvencije.

Ukupna izdvojena sredstva iznositi 1.201.000 KM, a treba naglasiti da je krajnji cilj projekta povećanje broja korisnika plina kao ekološki prihvatljivog energenta, čime se doprinosi poboljšanju kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo.

UNDP je početkom januara 2021. godine raspisao javni poziv za realizaciju navedenog projekta gdje je navedeno da će se prelazak na korištenje peći/kotlova na pelet subvencionirati iznosom do 70% od iznosa ukupnih troškova ili maksimalnim iznosom do 5000 KM po korisniku. Također, prelazak na grijanje pomoću toplotnih pumpi će se subvencionirati iznosom do 40% od iznosa ukupnih troškova ili maksimalnim iznosom do sedam hiljada KM po korisniku.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!