Ispunjeno

Euro 4 standard za uvoz automobila

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

S ciljem poboljšanja i unapređenja transportne i komunikacijeske infrastrukture zalagat ćemo se za:• uvođenje standarda minimum Euro 4 za uvoz automobila,

Obrazloženje

Ovo obećanje je ispunjeno u prvoj polovini aktuelnog mandata.

Vijeće ministara BiH je 25.12.2015. zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH (UIO) i druge nadležne institucije Bosne i Hercegovine da poduzmu hitne aktivnosti na izmjeni akata, kojim se regulira uvoz automobila u Bosnu i Hercegovinu, s ciljem zabrane uvoza vozila s motorima koji ne ispunjavaju “Euro 4” standard.

Na 37. sjednici Vijeća ministara, 30.12.2015, prihvaćena je Inicijativa Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za izmjenu i dopunu Odluke o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila i zaduženo Ministarstvo komunikacija i prometa da poduzme potrebne aktivnosti i Vijeću ministara predloži odgovarajuće rješenje.

Na 45. sjednici, 25.2.2016, Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo komunikacija i prometa da odmah objavi novu odluku o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila, te da kontinuirano prati mjere propisane ovom odlukom i o tome redovno izvještava Vijeće ministara BiH. Najavljeno je da odluka kojom se propisuje uvođenje standarda EKO – 4 prilikom uvoza automobila u BiH usklađuje najniži tehnički zahtjevi vozila s evropskim normama u ovoj oblasti, teda će se tako smanjiti zagađenje okoliša i opasnost po zdravlje ljudi u Bosni i Hercegovini. Saopšteno je da se nova odluka neće primjenjivati na vozila koja su na teritoriju Bosne i Hercegovine dospjela ili je njihova narudžba izvršena prije 1.4.2016. godine, kada ova odluka stupa na snagu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!