U progresu

Efikasniji sistem donošenja odluka

Opštine: Ilidža

Efikasnijim sistemom donošenja odluka u izgradnji svest ćemo mogućnost korupcije na minimum.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Općina Ilidža je 26. marta 2021. godine predstavila Standarde integriteta i transparentnosti u postupanju, a među kojima su i Standardi za sprečavanje i upravljanje sukobom interesa u postupanju i donošenju odluka.

Iz Općine Ilidža su za Istinomjer 12. decembra 2021. godine naveli naveli da su “u toku aktivnosti na izradi DMS-a (op. a. document management system) koji će upravljati i pratiti sve procese unutar općinske administracije te na taj način smanjiti eventualne rizike za koruptivnim radnjama kako bi se pravovremeno poduzele mjere za sprečavanje istog”.

U decembru 2023. godine iz Općine su izvijestili da je izvršen proces nadogradnje Sistema za upravljanje dokumentima (DMS) za koji je podršku pružio Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) kroz Projekat unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH (TAF-PIPLS). Kako su naveli iz općinske uprave tom prilikom, Ilidža je “prva općina u Bosni i Hercegovini koja je spremna na potpunu digitalizaciju”. 

Na kraju treće godine mandata, iz Općine Ilidža za Istinomjer su istakli da pored procesa javnih rasprava, sve odluke koje donosi Općinsko vijeće prolaze analizu od strane nadležnih radnih tijela i komisija Općinskog vijeća. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!