Neispunjeno

Efikasnija lokalna samouprava

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Državno uređenje

Lokalnu samoupravu u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi približiti grđanima i istu učiniti efikasnijom;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje nije ispunjeno.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog ministrice Merse Kusture,  krajem maja 2020. godine usvojila Informaciju Ministarstva pravde i uprave KS o izvršenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i preporuka institucije Ombudsmena Bosne i Hercegovine.

Kako je tada saopćeno, navedenom Informacijom obuhvaćene su odluke i presude ustavnih sudova BiH i FBiH (njih ukupno 13) koje su izrečene Kantonu Sarajevo, povodom povrede prava jedinica lokalne samouprave donošenjem određenih zakonskih rješenja iz oblasti lokalne saouprave, imovine, komunalnih djelatnosti, koncesija i drugih.  Konkretno, ova Informacija sadrži koji propis Kantona Sarajevo povređuje pravo jedinica lokalne samouprave sa kratkim opisom presude, te statusom realizacije navedene presude u smislu njenog provođenja, odnosno implementacije.

Vlada je u julu 2020. godine započela aktivnosti na izradi amandmana na Ustav Kantona Sarajevo i Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi.

Početkom novembra 2020. godine ministrica pravde i uprave Mersa Kustura je govorila o skoroj pripremi nacrta pomenutih zakonskih rješenja.

Od aktivnost koji će se vrlo skoro dešavati, istakla bih okončanje pripreme Nacrta amandmana na Ustav KS, kao i dva zakona, a to su Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi KS, koji se očekuje od 2007. godine i jedini smo kanton koji nema taj zakon. Želimo konačno, u skladu sa federalnim zakonom i principima lokalne samouprave i evropskom poveljom, urediti odnose i nadležnosti sa jedinicama lokalne samouprave.

Mersa Kustura, 1. 11. 2020. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!