Neispunjeno

Državni Zakon o gasu

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

Naš cilj je energetski pouzdana Bosna i Hercegovina, održiva i neovisna sa zakonski potpuno uređenim sektorom energije i rudarstva i sa svim osiguranim pretpostavkama za izgradnju energetskih objekata. Zato ćemo podržati:• Potpuno uređenje zakonskog okvira u energetskom sektoru i donošenje (…) državnog Zakona o gasu;

Obrazloženje

U aktuelnom mandatu zabilježene su aktivnosti vezane za ovo obećanje, ali bez najavljenih rezultata.

U oktobru 2017. godine, Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH organizovala je za poslanike/ce i delegate/kinje u PSBiH prezentaciju o temi “Trenutno stanje u ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovine iz Ugovora o Energetskoj zajednici”. U ime Sekretarijata Energetske zajednice svoje izlaganje je imao Janez Kopač, koji je ponovio da se razmatra uvođenje sankcija BiH (preciznije, entitetima u BiH) zbog neizvršavanja preuzetih obaveza. Kopač je naglasio da su BiH i Makedonija jedina zemlje koje nisu preuzele Treći energetski paket, te da je državni Zakon o gasu trebao biti usvojen do kraja marta 2017. godine, a do kraja juna sa njim su se trebali uskladiti entitetski zakoni.

Dom naroda je usvojio zaključke o ovoj raspravi na svojoj 35. sjednici (25.1.2018.), sa kojima se Vijeće ministara upoznalo na svojoj 132. sjednici (8. 2. 2018.) i pozvalo institucije na svim nivoima vlasti da “u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima u oblasti energetike, odmah poduzmu sve neophodne aktivnosti na što bržem ispunjavanju obaveza koje za Bosnu i Hercegovinu proizilaze iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, a posebno one koje se odnose na preuzimanje Trećeg energetskog paketa”.  Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je zaduženo da hitno dostavi u parlamentarnu proceduru zakonske prijedloge koji su neophodni za ispunjavanje obaveza u pogledu preuzimanja Trećeg energetskog paketa, odnosno uređenja tržišta plina i električne energije.

Do kraja mandata, prijedlog Zakona o gasu BiH nije upućen u parlamentarnu proceduru.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!