U progresu

Dovršetak velikih projekata u oblasti primarnog gradskog saobraćaja

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Dovršetak velikih projekata u oblasti primarnog gradskog saobraćaja, koje Općina realizira u saradnji sa Kantonalnom direkcijom za puteve: povezivanje Sarajevske zaobilaznice (LOT- 2C) – Devete transverzale i proširene ulice Džemala Bijedića; Tako će, pored Bulevara Meše Selimovića, na najbrži način biti uspostavljen drugi koridor na glavnom gradskom pravcu istok – zapad kroz općinu Novi Grad.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

U oktobru 2022. godine saopćeno je da je počela rekonstrukcija najoštećenijeg dijela ulice Džemala Bijedića, od FIS-a do spoja sa X transverzalom. Nakon što je urađeno oko 200 metara rekonstrukcije i asfaltiranja saobraćajnice u ulici Džemala Bijedića kod prodajnog objekta FIS, u martu 2023. godine nastavljeni su radovi na rekonstrukciji preostalog dijela saobraćajnice i raskrsknice u Nedžarićima kod spoja sa X transverzalom.

Početkom jula 2023. godine, načelnik Efendić, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač i izvođač radova, direktor firme ”Bosman” d.o.o. Sarajevo Suno Jahić, potpisali su okvirni sporazum za izgradnju kružne raskrsnice na spoju ulica IX transverzale, Džemala Bijedića i Ive Andrića s projektom izmještanja ili zaštite komunalne infrastrukture na području kružne raskrsnice. Nakon što je u martu 2023. godine potpisan okvirni sporazum za izgradnju kružnog toka kod preduzeća Gras, javnost je 16.8.2023. godine obaviještena da je počela izgradnja ovog kružnog toka na križanju ulica Srđana Aleksića i Džemala Bijedića, kao i proširenje Ulice Džemala Bijedića na četiri trake prema kružnom toku Otoka, kod pijace. Krajem oktobra 2023. godine, na ovom lokalitetu su započeti radovi na zamjeni potisnog cjevovoda kojim se voda trsnsportuje prema rezervoaru Kobilja Glava. Ukupna vrijednost radova je oko 2 miliona KM.

Prethodno, tri sporazuma za sufinansiranje projekata iz oblasti cestovne infrastrukture na području općine Novi Grad Sarajevo, potpisani su u aprilu 2022. godine. Kako je tad navedeno, radi se o izgradnji kružne raskrsnice na spoju ulica Džemala Bijedića, Srđana Aleksića i Velikih drveta, rekonstrukciji dijela ulice Džemala Bijedića na dionici od objekta “FIS” do spoja sa X transverzalom, te rekonstrukciji priključka ulica Branislava Nušića i Hajrudina Šabanije na A transverzalu. U septembru 2022. godine potpisani su sporazumi o zajedničkom pokretanju postupka javnih nabavki za tri infrastrukturna projekta koja će se realizirati na prostoru općine Novi Grad Sarajevo. Radi se o izgradnji kružne raskrsnice na spoju IX transverzale i ulica Džemala Bijedića i Ive Andrića sa projektom izmještanja komunalne infrastrukture na području kružne raskrsnice, obnovi ulica Braće Mulić i Bulevar Mimar Sinana, u naselju Dobrinja, te rekonstrukciji saobraćajnica u ulicama Majdanska i Sulejmana efendije Musića, u naselju Švrakino Selo.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, zajedno sa ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanom Štetom i direktorom Direkcije za puteve KS Selmirom Kovačem i njihovim saradnicima obišli su u maju 2021. godine gradilišta pet velikih infrastrukturnih projekata iz oblasti saobraćaja, koji se realiziraju na području općine Novi Grad Sarajevo, a koji će promijeniti izgled i funkciju našeg grada. Radi se o rekonstrukciji ulice Ahatovićka u naselju Dobroševići, ulici Avde Palića u Zabrđu, te ulice Adema Buće u Buća Potoku, kao i dovršetku izgradnje primarnih saobračajnica IX transverzale i proširenja ulice Džemala Bijedića.

U oktobru 2021. godine saopćeno je da je nakon što je završena rekonstrukcija i proširenje oko kilometar saobraćajnice u ulici Džemala Bijedića, sa dvije na četiri kolovozne trake, izgradnja pješačkih staza i kružnog toka kod ulaza u Bingo centar, uslijedilo i hortikulturno uređenje.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!