Djelimično ispunjeno

Doškolovanje i prakvalifikacija radnika deficitarnih zanimanja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Obrazovanje

Omogućiti privrednim subjektima koji na tržištu radne snage ne mogu zadovoljiti svoje potrebe za kadrovima, da u saradnji sa Uduženjem poslodavaca i Obrtničkom komorom KS, organiziraju doškolavanje i prakvalifikaciju radnika deficitarnih zanimanja.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi obećanja su djelimično ispunjeni.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dodijelilo je 110 stipendija učenicima prvog i 89 stipendija đacima drugog razreda srednjih stručnih škola za školsku 2020/2021. godinu, a koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Iznos stipendija je 1.100 KM na godišnjem nivou po svakom učeniku.

Među zanimanjima za koje su dodijeljene stipendije su: elektroenergetičari, elektromehaničari, operateri na CNC alatnim mašinama za obradu skidanjem strugotine, plinski vodoinstalateri, zavarivači, zlatari-draguljari, stolari, bravari, farmeri, mesari, prerađivači mlijeka, voćari-vinogradari-vinari, mehaničari hidraulike i pneumatike, keramičari-podopolagači, moler-farbar, rasadničari, hemijski čistači, autolimari, autolakireri, zavarivači-bravari…

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!