Djelimično ispunjeno

Donošenje planske dokumentacije u skladu sa Zakonom o turizmu KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Ekonomija

Donijeti planske dokumente u skladu sa Zakonom o turizmu Kantona Sarajevo (Strategije u razvoja turizma, Marketing plan i Master plan)

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi obećanja su djelimično ispunjeni.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na Devetoj sjednici održanoj 13. 4. 2020. godine, donijela zaključak kojim se prihvata Prijedlog inicijative Turističke zajednice KS za pomoć sektoru turizma na području Kantona Sarajevo, u svrhu suzbijanja i ublažavanja posljedica prouzrokovanih pandemijom koronavirusa.

U Odluci se navodi da se zadužuje Turistička zajednica Kantona Sarajevo da pripremi Izmjene i dopune Programa rada i Finansijskog plana Turističke zajednice Kantona Sarajevo za 2020. godinu, koje su predložene u Inicijativi i iste dostavi na saglasnost Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, u skladu sa članu 84. stav (3) Zakona o turizmu.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo se zadužuje i da u skladu sa predloženom Inicijativom formira Komisiju za procjenu, provjeru dokumentacije i dodjelu sredstava, sa zadatkom da razradi kriterije na osnovu kojih će biti raspisan Javni poziv za dodjelu predmetnih sredstava, te iste dostavi na prethodnu saglasnost Vladi Kantona Sarajevo, najkasnije do 16.04.2020. godine.

Odlukom se također zadužuje Turistička zajednica Kantona da Vladi KS, putem Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, dostavi izvještaj o raspodjeli i dodjeli odabranih sredstava.

Dan kasnije, 14. 4. 2020. godine, ministar privrede KS, Draško Jeličić izjavio je da će ubrzo početi realizacija kratkoročne mjere koja je planirana u Turističkoj zajednici KS:

Uspostavljeni su kriteriji za realizaciju ove mjere koja će se provoditi putem javnog poziva i bit će usmjerena prema turističkim djelatnostima koji se tiču hotelijerstva, turističkih agencija i turističkih vodiča za koje znamo također da su u ovoj kriznoj situaciji pretrpjeli veliku štetu.

Draško Jeličić, 14. april 2020.

“Turistička zajednica Kantona Sarajevo, pokrenula je inicijativu za dodjelu direktne pomoći turističkom sektoru, jer je imao najveći pad prometa zbog proglašenja pandemije uzorkovane koronavirusa” navedeno je 15. 7. 2020. godine na zvaničnoj stranici Ministarstva privrede KS .

Uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, a nakon analize Programa rada i Finansijskog plana za 2020. godinu, Turistička zajednica Kantona Sarajevo je ponudila izdvajanje sredstava u iznosu od 1.000.000 KM. Od navedenih interventnih sredstva raspodjele, 800.000 KM je Javnim pozivom predviđeno za podršku hotelijerima, 150.000 KM za turističke agencije, te 50.000 KM za turističke vodiče sa izdatom iskaznicom.

Ministarstvo privrede KS, 15. 7. 2020. 

Kako je 27. 7. 2020. godine rečeno prilikom potpisivanja ugovora, uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, te nakon provedene analize Programa rada i Finansijskog plana za 2020. godinu, Turistička zajednica Kantona Sarajevo je izdvojila milion KM, a tom prilikom ministar privrede KS Draško Jeličić je izjavio:

Od navedenih interventnih sredstva raspodjele, 800.000 KM je Javnim pozivom predviđeno za podršku hotelijerima, 150.000 KM za turističke agencije, te 50.000 KM za turističke vodiče sa izdatom iskaznicom.

Draško Jeličić, 27. 7. 2020. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!