Djelimično ispunjeno

Donošenje novog Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova.

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Zdravstvo

Donošenje novog Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022.

Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj 24.5.2022. godine, usvojila je Odluku o dopunama Odluke o usvajanju plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS. Odlukom je predviđeno da se tri zdravstvene ustanove spoje u jednu. 

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS još 2017. godine. Tadašnja ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj istakla je da je to prvi korak u reformskim procesima i da samo stanje u zdravstvu ukazuje na to da je reforma nužna. Odlukom koja je tada donesena, predviđeno je, između ostalog, ukidanje studentske poliklinike, prebacivanje djece od šest godina u porodičnu medicinu i privatiziranje stomatološke prakse u domovima zdravlja.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić sredinom februara 2021. godine imenovao je radnu grupu čiji je zadatak bio da na osnovu analize stanja u oblasti zdravstva predloži neophodne aktivnosti restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova i, kako je tada navedeno, ako bude potrebno, izmjene postojećeg plana. Prijedlog aktivnosti trebao je zatim biti upućen na razmatranje Vladi i Skupštini KS.

Iako je Skupština u aprilu 2017. godine donijela Plan restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova KS, s ciljem da se njihova organizacija i djelatnost uskladi sa pomenutim Zakonom, definisane aktivnosti, nažalost, još uvijek nisu realizovane. To je prouzrokovalo negativne posljedice za korisnike zdravstvene zaštite, ali i za zaposlene u zdravstvenim ustanovama. I pored toga što se velika sredstva izdvajaju za zdravstvenu zaštitu, naš zdravstveni sistem je neracionalno organizovan i nisu postignuti zadovoljavajući rezultati u pogledu jasne podjele rada u organizaciji zdravstva.

Ministarstvo zdravstva KS, 11.2.2021.

Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 24.5.2022. godine usvojila Odluku o dopunama Odluke o usvajanju plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS. Kako se navodi u saopćenju Vlade KS, time je “reaktiviran započeti proces restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova”. 

Ministar Vranić je tom prilikom ustvrdio da se taj proces provodi postepeno da ne bi došlo do narušavanja zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo. 

Prema dopunama prvobitne odluke, Plan restrukturiranja odvijat će se u dvije faze. Prva faza obuhvata javne ustanove Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu i Zavod za sportsku medicinu Kantona Sarajevo, koje bi trebale djelovati u sklopu javne ustanove za medicinu rada i sporta KS, koja će biti osnovana, dok će druga faza obuhvatiti sve ostale javne zdravstvene ustanove. 

Vranić je naglasio da će svi uposlenici spomenuta tri zavoda ostati na istim radnim mjestima u okviru buduće ustanove.

Zavod za medicinu rada i sporta KS kao nova ustanova koja će se formirati, pružat će usluge na adresi Patriotske lige br.36, odnosno na adresi sadašnjeg Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata.

Haris Vranić, 24.5.2022.

Dopunom tačke II Odluke, Ministarstvo zdravstva se zadužuje da odmah nakon usvajanja odluke pokrene sve aktivnosti za realizaciju prve faze Plana, te da nakon završetka prve faze pokrene sve aktivnosti za realizaciju druge faze.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!