Započeto

Depolitizacija oružanih i policijskih snaga

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Pravna država

Depolitizaciju oružanih i policijskih snaga i njihovo kontinuirano kapacitiranje, kako bi bile sposobne da profesionalno vrše zakonom predviđene poslove zaštite građana, zaštite poretka, državne cjelovitosti i samostalnosti.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

U izvještaju sa 2. sjednice Vijeća ministara BiH, održane 9.2.2023. godine, navedeno je da je za zamjenika direktora Agencije za policijsku podršku imenovan Miše Ćavar, dok su za zamjenike direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH imenovani Goran Amidžić i Đuro Knežević, a za direktora Granične policije BiH imenovan je Mirko Kuprešaković. 

VM BiH je na 6.redovnoj sjednici PD PSBiH podnijelo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH koji je sadržavao značajne izmjene s ciljem modernizacije i poboljšanja uslova rada u službi u Oružanim snagama BiH.

Ministarstvo odbrane dostavilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH Parlamentarnoj skupštini BiH. Zakon se trebao razmatrati po skraćenoj proceduri na 6. redovnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH 19.4.2023. godine, no sjednica je prekinuta. Na nastavku sjednice poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Zajedničke komisije o predloženom zakonu, te je vraćen Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH da ga ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine objavilo je 17. marta 2023. godine oglas za prijem 440 kandidata/kinja u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH, što će ovoj populaciji osigurati “stalan i siguran posao, profesionalnu karijeru i mogućnost napredovanja u Oružanim snagama BiH”.

U julu 2023. godine pedeset kadeta je nakon sedam mjeseci školovanja, uspješno završilo osnovnu policijsku obuku za sticanje čina “policajac”,  kao četvrta generacija kadeta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Krajem 2023. godine Granična policija BiH raspisala je Javni oglas za prijem 150 kadeta u činu ”mlađi inspektor” (25) i u činu ”policajac” (125). Međutim, u 2024. godini 300 službenika GP steći će pravo na penziju, a kako se navodi u nekim medijima u oktobru 2023. godine GP nedostajalo je 620 policijskih službenika.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!