Ispunjeno većim dijelom

Crno Vrelo

Opštine: Prijedor

Vodovod od Crnog vrela koji je trebao da stigne kompletno već do sada ovdje, nije mogao da bude izveden, jel Banja Luka je u postupku izgradnje ostala bez novca i nije imala s čim finansirati taj dio projekta. Na kraju, gospodin Marko Pavić je prije mjesec-dva dana bio u Vladi i uspio da obezbijedi razliku sredstava i za Banja Luku i za grad Prijedor. Obavljeni su dogovori u Banja Luci i voda će stići brzo i do vas.

Izvor: Predizborni skup u Krivaji, 09.09.2016.

U novembru 2016. godine gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić, sastao se sa delegacijom Vlade Republike Srpske i tom prilikom je najavljeno da će Vlada RS do kraja godinе izdvojiti dva miliona KM za nastavak realizacije projekta vodosnabdijevanja „Crno vrelo“. Ova najava je ponovljena i prilikom susreta gradonačelnika Banja Luke i Prijedora početkom decembra 2016. godine. Tada je rečeno i da će grad Banja Luka za nastavak projekta obezbjediti dva miliona KM, a Prijedor 1,3 miliona KM, pri čemu je gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, naglasio da će ova sredstva doznačiti Vlada RS. 

Najavljena sredstva nisu uplaćena do kraja 2016. godine, s obzirom da je, prema informacijama iz maja 2017. godine, Vlada RS do tada uplatila 500.000 KM za nastavak izgradnje vodovoda, te je premijerka RS najavila da će se ostatak sredstava isplaćivati “kako to bude potrebno”.

Vodovod “Crno Vrelo” zajednički je projekat gradova Banja Luka i Prijedor. Završetak ovog projekta obećavali su i bivši gradonačelnici ova dva grada, Marko Pavić i Slobodan Gavranović, tokom predizborne kampanje 2012. godine. U proteklom mandatu, međutim, nije bilo radova na ovom vodovodnom sistemu, jer za to nisu obezbjeđena finansijska sredstva.

Krajem maja 2017. godine ozvaničen je nastavak radova na izgradnji vodovoda. Tom prilikom je gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić rekao kako će se u narednim godinama postepeno raditi na izgradnji još četiri podsistema (svake godine po jedan), za šta je potrebno izgraditi sekundarnu vodovodnu mrežu u banjalučkoj opštini. Radojičić je rekao kako su u toku pregovori sa EBRD-om o novim sredstvima za izgradnju vodovoda, uključujući i “Crno vrelo”.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da, s obzirom da je u Prijedoru već završena sekundarna mreža, u ovoj opštini slijedi izgradnja tercijarne mreže (kućnih priključaka) kada se sistem napuni vodom, te izrazio nadu da će se sa tim početi naredne godine.

U julu 2017. godine gradonačelnik Banja Luke je, govoreći o “Crnom vrelu”, rekao da je cilj da se do kraja godine završi fabrika vode, to jest primarna faza vrijedna 2 miliona KM, čime bi vodu dobili potrošači koji su na kraju primarnog cjevovoda u prijedorskoj zoni. Sredinom septembra 2017. godine, gradonačelnici oba grada posjetili su lokaciju na kojoj se gradi “Crno vrelo” i ponovo najavili završetak prve faze radova do kraja godine.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pustili su 04. oktobra 2018. u probni rad fabriku vode, glavno postrojenje vodovodnog sistema “Crno vrelo” u Donjem Pervanu. Tokom otvorenja bilo je govora i o krediriranju projekta izgradnje tercijarne mreže. Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković izrazio je zadovoljstvo što je primarni i sekundarni vodovodni sistem na području Omarske i okolnih sela, kako je rekao, konačno napunjen vodom, jer sada mogu raspisati tender za gradnju tercijarne mreže i kućnih priključaka.

Rebalansom Budžeta Grada Prijedora za 2018. godinu predviđeno je izdvajanje novca za izgradnju tercijarne mreže na vododovu Crno vrelo.

U januaru 2019. godine potpisan je ugovor o izvođenju radova u projektu “Izgradnja tercijarne vodovodne mreže sa kućnim priključcima naselja vezanih za sistem vodosnabdijevanja Crno vrelo na području grada Prijedora” vrijedan 9,4 mil KM.

Direktor kompanije Hidrokop Radislav Babić rekao je da će radovi biti izvedeni u predviđenom roku od 18 mjeseci i da će biti izvedeni kvalitetno na zadovoljstvo i investitora i građana, dodajući da se radi o 316 kilometara trase i priključcima za 4.200 domaćinstava. Završetak radova planiran je proljeće 2021. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!