Ispunjeno manjim dijelom

Vodovodni sistemi

Opštine: Banja Luka

Završićemo drugu etapu fabrike vode „Novoselija 2” i vodovodnih sistema – Crno vrelo, Banjica i Gašića vrelo.

Obrazloženje

Gradonačelnik Banja Luke najavio je da će završetkom ovih projekata u potpunosti biti riješeno vodosnabdijevanje Manjače. Do toga nije došlo do kraja mandata.

Projekat regionalnog vodovoda Crno Vrelo provodi se zajednički između gradova Prijedor i Banja Luka, te se sastoji od zajedničkih i posebnih objekata za ova dva grada. Na teritoriji oba grada, projekat bi trebao obezbijediti vodosnabdijevanje za oko 30.000 korisnika. Projekat je već nekoliko godina u zastoju zbog nedostatka sredstava za završetak zajedničkog objekta.

Predstavnici oba grada su krajem avgusta 2016. davali kontradiktorne izjave o nastavku projekta, budući da je iz Prijedora poručivano da su sredstva za nastavak projekta obezbijeđena, dok je gadonačelnik Banja Luke istovremeno izjavio da Vlada RS jeste odobrila 2.000.000 KM, ali da sredstva još nisu operativna. Tada je najavljeno da će se formirati abitražna komisija koja će napraviti procjenu stanja i predložiti kako da se nastave radovi. Do kraja ovog monitoringa nije bilo nikakvih vijesti o planovima za nastavak projekta.
U Izvještaju Centra civilnih inicijativa o ispunjenosti predizbornih obećanja na lokalnom nivou u prvoj godini mandata navodi se da je 30. oktobra 2013. pušten u funkciju lokalni vodovod u MZ Donja Kola, dug 5.600 metara, koji je priključen na mrežu vodovoda „Banjica“, čime je obezbijeđena redovna isporuka vode za oko 330 domaćinstava. Vodovod “Gašića Vrelo” obnovljen je poslije poplava i pušten u rad u oktobru 2015. godine.

Radovi koji su do sada urađeni na ovim projektima nisu dovoljni da obezbijede dotok vode do svih naselja na Manjači, koja se i dalje suočava sa problemom dostupnosti vode, naročito u ljetnim mjesecima. U toku su radovi na izgradnji glavne stanice u Gornjim Lusićima, čijim bi se završetkom obezbijedila voda za još 25 domaćinstava.

Najavljujući završetak ovih radova, gradonačelnik BL je u avgustu 2016. godine rekao da bi se vodosnabdijevanje za kompletno područje Manjače moglo očekivati do 2030. godine.

Izvor: Program “Banja Luka najbolje zna“

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!