Započeto

Bolje preciziranje formulacija disciplinskih prekršaja

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Pravna država

Bolje preciziranje formulacija disciplinskih prekršaja i postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca, s ciljem poboljšanja rada Ureda disciplinskog tužioca.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

U aprilu 2023. godine pokrenut je proces javnih konsultacija na Nacrt novog strateškog okvira Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Akcionog plana sa pregledom pokazatelja za period 2023.-2027. godine. U Nacrtu se kao operativni ciljevi, između ostalih, navode i jačanje profesionalnog ponašanja i integriteta sudija i tužilaca u BiH, unaprijeđivanje mjerila za rezultate rada sudija i tužilaca u BiH, kao i jačanje disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca u BiH.

Kako su za Istinomjer u januaru 2024. godine pojasnili iz Ministarstva pravde BiH, Strategija i Akcioni plan dostavljeni su Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje.

Na dnevnom redu 15.redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH našao se Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Prijedlogom se nastoji omogućiti stvaranje prostora za implementiranje zakonskih odredbi kojim je predviđena izrnijenjena i dopunjena lista disciplinskih prekršaja za sudije i predsjednike suda, tužioce i glavne tužioce, naročito u pogledu kršenja odredbi o imovinskim izvještajima iz ovog zakona.

Također, uspostavljena je i radna skupina za pripremu novog Nacrta zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!