U progresu

Bez čekanja u redovima

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se da više nikada ne čekate u redovima za usluge koje trebate dobiti od općinske administracije.

Izvor: Hasan Tanović program

Iz Općine Novo Sarajevo su krajem 2022. godine i 2023. godine za Istinomjer kazali da su u Centru za pružanje usluga građanima prošireni kapaciteti rada šaltera, kao i u Matičnom uredu. 

Od ove godine, prijem podnesaka se ne vrši na šalterima gdje se i ovjeravaju dokumenti, odnosno formirana je zasebna prostorija u Centru za pružanje usluga, kako bi se izbjegle gužve u šalter sali. Ranije je otvorena i kancelarija za rad sa privrednicima, odnosno prostor za ovjeru dokumenata i prijem podnesaka iz ove oblasti. Pored toga, na web stranici Općine 2023. godine objavljen je E-registar koji sadrži sve podatke i potrebne obrasce na jednom mjestu, a koji su potrebni za rješavanje administrativnih postupaka. Kako je u 2023. godini bila planirana nabavka redomata, kao i dijela opreme preko UNDP za digitalno slanje zahtjeva i arhiviranje, pokrenuta je javna nabavka na koju je upućena žalba, te je pomenuti proces obustavljen.  

Iz Općine Novo Sarajevo su u 2021. godini za Istinomjer kazali da zbog striktnih pravila zbog situacije sa COVID 19 su doveli do povremenog stvaranja redova ispred Centra za pružanje usluga građanima. Prema objašnjenju iz Općine Novo Sarajevo, otvoreni su posebni šalteri za pružanje usluga građanima, kao i kancelarija za održavanje sastanaka sa strankama/građanima prilikom preuzimanja svojih dokumenata.

U decembru 2022. godine iz Općine Novo Sarajevo su za Istinomjer rekli da su u Centru za pružanje usluga građanima prošireni su kapaciteti rada šaltera, kao i u Matičnom uredu, da će nadležna služba ove Općine u narednih nekoliko mjeseci pokrenuti nabavku redomata i posebnog uređaja za štampanje svih obrazaca na jednom mjestu, te da je u toku i nabavka opreme preko UNDP-a, za digitalno slanje zahtjeva, kao i nabavka za digitalizaciju i arhiviranje koja će znatno ubrzati sve procese.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!