U progresu

Besplatni udžbenici za učenike

Opštine: Banja Luka

Omogućit ćemo roditeljima da uštede novac na način da ćemo obezbijediti besplatne udžbenike za svakog osnovca. Osnovna škola je obavezna za svu djecu, zato je i naš grad u obavezi da svim đacima obezbijedi besplatne udžbenike. Smanjenjem troškova reprezentacija i stručnih usluga, obezbijedit ćemo sredstva za besplatne udžbenike za sve osnovce. Grad troši stotine hiljada maraka na putovanja i troškove smještaja (574.100 KM u 2020. godini), od čega nema nikakvih konkretnih efekata po život Banjalučana; Grad troši milione (3.385.170 KM u 2020. godini) za stručne usluge, pored više od 750 zaposlenih u Gradskoj upravi; Grad isplaćuje za izgubljene sudske sporove milionske iznose (samo u 2020. godini 522.000 KM). Upravo iz tih sredstava, racionalizacijom ovih troškova, obezbijedit će se sredstva za besplatne udžbenike svim našim osnovcima.

Obrazloženje

Tokom dvije godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Draško Stanivuković - Nova Banja Luka

Tokom maja 2021. godine, iz Gradske uprave Banje Luke saopćeno je da će “od nove školske godine, udžbenici za sve osnovce u Banjoj Luci biti besplatni”, a gradonačelnik ovog grada Draško Stanivuković istakao je da je “Grad donio odluku o pokretanju javne nabavke udžbenika za učenike od 3. do 9. razreda, čime će Banja Luka postati jedini grad u regionu u kojem osnovci ne plaćaju udžbenike”.

Grad Banja Luka
Grad Banja Luka

Stanivuković je na pres-konferenciji, održanoj 19. 5. 2021. godine, istakao da je “razgovarano sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, kao i sa knjižarama, da postoji interesovanje, a da se na tender mogu prijaviti svi koji žele” te da je, kada je u pitanju distribucija knjiga, plan da se ide putem škola.

Svi znamo da je septembar za mnoge porodice predstavljao stresan period, da roditelji koji imaju troje djece trebaju izdvojiti preko 400 KM za tri paketa knjiga što za većinu predstavlja veliki udar na kućni budžet. Svaki paket udžbenika košta preko 100 KM, pa do 169 KM koliko koštaju udžbenici za osmi razred. Grad će za ove namjene izdvojiti 1,5 miliona KM, a prema informacijama koje smo prikupili od škola, radi se oko 11.340 đaka.
Draško Stanivuković, 19.5.2021.

Nekoliko dana kasnije, raspisan je tender za nabavku udžbenika za učenike od trećeg do devetog razreda osnovne škole, a iz Gradske uprave Banje Luke dodali su da je procijenjena vrijednost nabavke 1,5 miliona KM. Zainteresovani ponuđači imaju rok do 1. jula 2021. godine za predaju ponuda.

Gostujući u emisiji “Puls” na BN TV, Stanivuković je istakao kako očekuje da potencijalne žalbe na raspisani javni tender budu završene krajem jula, da bi početkom augusta izabrali najpovoljnijeg ponuđača za besplatne udžbenike, a kako bi se do polovine augusta mogli podijeliti i svi udžbenici.

Rekli smo jednu ključnu stvar u koju niko nije vjerovao, a to su besplatni udžbenici. I činilo se i meni, možda će biti prve godine, možda će trebati dvije godine za tako nešto. Mi smo raspisali javnu nabavku i ona je u toku. Procjena da će javna nabavka da se završi 1. jula, i otvaranje i potencijalne žalbe treba da budu završene krajem jula, da početkom augusta imamo najpovoljnijeg ponuđača takve vrste prijedloga za besplatne udžbenike, da do polovine augusta podijelimo sve udžbenike.

Draško Stanivuković, 17.6.2021.

Mjesec kasnije, iz Gradske uprave Banje Luke saopćeno je da će prvi put u historiji svi osnovci iz Banje Luke dobiti besplatne udžbenike. Naime, gradonačelnik Draško Stanivuković potpisao je 22.7.2021. godine Ugovor o nabavci udžbenika za učenike od trećeg do devetog razreda, “tako da će sve škole već od 3. do 12. avgusta dobiti komplete udžbenika koje će podijeliti učenicima do početka školske godine.”

Stanivuković je poručio roditeljima da ne kupuju udžbenike s obzirom na činjenicu da je Grad to učinio umjesto njih te da će “preko 11.500 učenika dobiti besplatne udžbenike”, a istakao je i da je ovaj program, vrijedan 1,5 miliona KM, realizovan nakon samo sedam mjeseci.

Na ovom LINKU dostupan je plan isporuke udžbenika u 26 osnovnih škola na području Banje Luke.

Dan kasnije, nakon što je objavljena informacija da Vlada Republike Srpske nabavlja udžbenike za učenike trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola na području Republike Srpske, Grad Banja Luka pozvao je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske na hitan sastanak, a prijedlog Grada je da se novac koji je planiran za udžbenike za treći i četvrti razred u Banjoj Luci usmjeri za nabavku udžbenika za učenike petih razreda u drugim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

Savjetnik gradonačelnika za ekonomske i međunarodne projekte u GU Banje Luke Bojan Kresojević istakao je da je Grad Banja Luka sproveo tender za nabavku udžbenika od trećeg do devetog razreda osnovnih škola u Banjoj Luci, te da je “gradonačelnik juče potpisao ugovor sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske”. Kresojević je napomenuo da je GU sprovela kompletnu javnu nabavku i “prema Zakonu o javnim nabavkama mora zaključiti ugovor u skladu s tenderskom dokumentacijom i specifikacijom i na taj način ne postoji ni formalna mogućnost da Grad Banja Luka odustane od tog dijela”.

U septembru 2021. godine saopćeno je da su na Trgu Krajine u Banja Luci podijeljeni pomenuti besplatni udžbenici.

U odgovoru na naš upit iz Gradske uprave Banja Luka naveli su sljedeće:

Besplatni udžbenici su obezbijeđeni svim osnovcima u Banjaluci. Preko 11.000 osnovaca dobilo je besplatne udžbenike, koji su distribuisani školama i podijeljeni tokom avgusta. Grad Banjaluka je za ove namjene izdvojio oko 1,5 milion KM. Isto će biti nastavljeno i narednih godina.

Besplatni udžbenici za osnovce od petog do devetog razreda su se krajem 2021. godine našli i u Prijedlogu Budžeta za 2022. godinu sa iznosom od 705.000 KM.

Sredinom juna 2022. godine, kako se bližio kraj školske 2021/2022. godine, savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac je izjavila da će Gradska uprava obezbijediti besplatne udžbenike za osnovce u školama na području grada Banje Luke i u narednoj školskoj godini.

Grad u fokus stavlja porodicu i glavni cilj je da se kroz subvencije za udžbenike pošalje porodicama jasna poruka da imaju podršku i oslonac u nama. (…) Roditeljima i ovom prilikom možemo poručiti da ne kupuju udžbenike, jer to za njih, od prošle godine radi Grad.

Mirna Savić – Banjac, 11.6.2022.

Nekoliko dana kasnije su iz Gradske uprave grada Banja Luka su obavijestili da je u toku tender za nabavku udžbenika za učenike od 5. do 9. razreda.

Povodom početka nove školske godine, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković posjetio je 1.9.2022. godine Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ u Lazarevu, gdje je također istaknuo nabavku besplatnih udžbenika:

Potrudili smo se da ovaj početak školske godine bude najljepši i najjednostavniji, pa smo tako obezbijedili besplatne udžbenike za naše osnovce, te uložili milion KM za obnovu i rekonstrukciju osnovnih škola i kabineta srednjih stručnih škola. (…) Dakle, sa besplatnim udžbenicima, obnovljenim školama, najvećim stipendijama pripremili smo sve za uspješan početak nove školske godine.

Draško Stanivuković, 1.9.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!