U progresu

Besplatni udžbenici za učenike

Opštine: Banja Luka

Omogućit ćemo roditeljima da uštede novac na način da ćemo obezbijediti besplatne udžbenike za svakog osnovca. Osnovna škola je obavezna za svu djecu, zato je i naš grad u obavezi da svim đacima obezbijedi besplatne udžbenike. Smanjenjem troškova reprezentacija i stručnih usluga, obezbijedit ćemo sredstva za besplatne udžbenike za sve osnovce. Grad troši stotine hiljada maraka na putovanja i troškove smještaja (574.100 KM u 2020. godini), od čega nema nikakvih konkretnih efekata po život Banjalučana; Grad troši milione (3.385.170 KM u 2020. godini) za stručne usluge, pored više od 750 zaposlenih u Gradskoj upravi; Grad isplaćuje za izgubljene sudske sporove milionske iznose (samo u 2020. godini 522.000 KM). Upravo iz tih sredstava, racionalizacijom ovih troškova, obezbijedit će se sredstva za besplatne udžbenike svim našim osnovcima.

Izvor: Draško Stanivuković - Nova Banja Luka

Od 2021. godine Gradska uprava Banje Luke dodjeljuje besplatne udžbenike za učenike od 3. do 9. razreda, dok se kompleti očuvanih korištenih udžbenika prosljeđuju učenicima iz drugih opština i gradova Republike Srpske.

Grad Banja Luka
Grad Banja Luka

U julu 2021. godine, iz Gradske uprave Banje Luke saopćeno je da će prvi put u historiji svi osnovci iz Banje Luke dobiti besplatne udžbenike, te je gradonačelnik Draško Stanivuković potpisao Ugovor o nabavci udžbenika za učenike od trećeg do devetog razreda. Stanivuković je poručio roditeljima da ne kupuju udžbenike s obzirom na činjenicu da je Grad to učinio umjesto njih te da će “preko 11.500 učenika dobiti besplatne udžbenike”, a istakao je i da je ovaj program, vrijedan 1,5 miliona KM, realizovan nakon samo sedam mjeseci.

Nakon što je u julu 2022. godine objavljena informacija da Vlada Republike Srpske nabavlja udžbenike za učenike trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola na području Republike Srpske, Grad Banja Luka pozvao je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske na hitan sastanak, a prijedlog Grada je da se novac koji je planiran za udžbenike za treći i četvrti razred u Banjoj Luci usmjeri za nabavku udžbenika za učenike petih razreda u drugim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

U septembru 2021. godine saopćeno je da su na Trgu Krajine u Banja Luci podijeljeni pomenuti besplatni udžbenici.

U odgovoru na naš upit iz Gradske uprave Banja Luka krajem 2021. godine naveli su sljedeće:

Besplatni udžbenici su obezbijeđeni svim osnovcima u Banjaluci. Preko 11.000 osnovaca dobilo je besplatne udžbenike, koji su distribuisani školama i podijeljeni tokom avgusta. Grad Banjaluka je za ove namjene izdvojio oko 1,5 milion KM. Isto će biti nastavljeno i narednih godina.

Sredinom juna 2022. godine, kako se bližio kraj školske 2021/2022. godine, savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac je izjavila da će Gradska uprava obezbijediti besplatne udžbenike za osnovce u školama na području ovog grada i u narednoj školskoj godini. Nekoliko dana kasnije su iz Gradske uprave grada Banja Luka su obavijestili da je u toku tender za nabavku udžbenika za učenike od 5. do 9. razreda. 

Tokom 2023. godine iz banjalučke gradske uprave saopćeno je da se “nastavljaju dobre prakse Grada Banje Luke”, te će “banjalučki osnovci od 5. do 9. razreda i za narednu školsku godinu dobiti besplatne udžbenike”, dok će se se kompleti očuvanih korištenih udžbenika proslijediti učenicima iz drugih opština i gradova Republike Srpske.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!