Djelimično ispunjeno

Besplatna prekvalifikacija

Partije: NDP | Oblasti: Socijalna politika

Svima kojima je nephodna stručna prekvalifikacija omogućićemo besplatnu obuku i organizovati besplatne kvalitetne kurseve iz informacionih tehnologija i programiranja.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske je baš kao i tokom 2019. godine i u  2020. godini provodio nekoliko programa zapošljavanja. Između ostalih, provodio se i Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije u 2020. godini. Ovaj program je podijeljen na dvije komponente, a u prvoj komponenti vršila se prekvalifikacija teže zapošljivih nezaposlenih lica, te se u tom programu izdvojeno 3.000 KM po jednoj osobi za potrebe prekvalifikacije.

Vlada Republike Srpske, krajem januara 2021. godine, usvojila je Akcioni plan zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2021. godinu, u skladu sa kojim će se “kroz savjetodavni proces utvrditi potrebe nezaposlenih lica za obukama, prekvalifikacijama i dokvalifikacijama radi unapređenja njihove zapošljivosti kao i učešće u projektima koje realizuju relevantne institucije za obuku kadrova”, ali i utvrditi “broj nezaposlenih lica kod kojih je utvrđena potreba za obukama, prekvalifikacijom i dokvalifikacijom za unapređenje zapošljivosti kao i broj lica uključen kroz projekte koji za cilj imaju obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju”.

S tim u vezi, direktor Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić, 2.5.2021. godine potvrdio je da je za program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije odobreno 9.000 KM za četiri nezaposlena lica.


U Programu rada Javne ustanove Zavod za zapošljavanje Republike Srpske za 2022. godinu, planirane su aktivnosti na polju nastavka realizacije prekvalifikacije,  dokvalifikacije i obuke u skladu sa potrebama tržišta rada. 

Javna ustanova „Centar za obrazovanje odraslih“ Banjaluka u aprilu 2022. godine raspisao je konkurs za polaznike srednjestručnog obrazovanja odraslih, prekvalifikacije i dokvalifikacije za određena zanimanja, osnovno obrazovanje odraslih, te važeće programe osposobljavanja za određene struke.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!